Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rammeavtaler hjelper kommunene

Kommuner som skal i gang med elektronisk post, tilgang til Internett og egne informasjonstjenere kan slippe bekymringer om hvordan de skal få dette til.

Statlig og kommunal sektor samarbeider nemlig om å lage rammeavtaler. Samarbeidet skjer gjennom det som heter Forvaltningsnettet og er et tilbud kommunene kan benytte seg av i løpet av høsten 1997.


- Meningen er at rammeavtalene sammen med retningslinjer skal gjøre det lettere for kommunene å komme igang, sier Jørn Møane, prosjektleder for Kommunenett.


- Rammeavtalene vil gi lavere priser og trygghet for at de kjøper godkjent teknologi. Dessuten slipper kommunene anbudsarbeidet og bekymringer om kravspesifikasjoner. Det vil være tre til fem leverandører som kommuene kan velge fritt mellom, og det hele gjøres i tråd med EØS-reglene for innkjøp og anbud, sier Møane.


Samkjøring
Når samtlige av landets 435 kommuner kommer i gang med elektronisk kommunikasjon og informasjonsformidling, er det nødvendig med felles «kjøreregler». Kommunenett-prosjektet har som én av sine oppgaver å sikre denne samkjøringen.
Derfor er ett av målene å etablere felles retningslinjer, avtaler og standarder for kommuner og fylkeskommuner. Deler av arbeidet skjer i samarbeid med staten, for å sikre informasjonsutvekslingen på tvers av forvaltningsnivåene.
Retningslinjene vil de variere innen de ulike områdene. For bruk av e-post vil det for eksempel være regler og rutiner knyttet til adressestruktur, journalføring, elektroniske signaturer og kryptering for overføring av sensitive opplysninger.

Skrevet av: Mikkel Friis