Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rekrutteringsplaner i bare sju kommuner

KS oppfordret i 1994 kommunene til å lage handlingsplaner for rekruttering av innvandrere. Tre år senere hadde bare sju kommuner laget planer.

Ifølge KS har bare bydel 5 i Oslo fått resultater.


– Det har noe med at kommunene må ha politiske vedtak bak handlingsplanene. Det har vært vanskelig, sier spesialkonsulent Nina Gran i KS.


Hun mener planene hittil har vært på et flyktningetat-nivå, mens de må inn i det vanlige personalarbeidet i kommunene. Nå tror hun likevel det skal bli bedre tider.


Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand og Vennesla kommuner, KS og Kommuneforbundet skal de neste to årene sy sammen en håndbok i flerkulturell rekruttering. KS skal kurse og bevisstgjøre kommunene.


– Personalavdelingene i kommunene er ikke kvalifisert til å tilsette folk som ikke er lik dem selv. Det blir ofte en sammenklumping av folk som ligner hverandre, sier prosjektleder Lisbeth Reed i Vest-Agder fylkeskommune.


Derfor skal ledere og personalfolk læres opp til å ansette innvandrere. Men prosjektet skal også se på metoder for å motivere innvandrere til å søke jobber de er kvalifisert til.


Det første året vil prosjektet koste 450.000 kroner.