Stemmeberettigede med utenlandsk bakgrunn får brev fra Valgdirektoratet med oppfordring om å bruke stemmeretten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Stemmeberettigede med utenlandsk bakgrunn får brev fra Valgdirektoratet med oppfordring om å bruke stemmeretten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Valgdirektoratet vil ha innvandrervelgere ned fra gjerdet

Valgdirektoratet håper på rekordhøy innvandrerdeltakelse i årets kommunevalg og har sendt brev til alle velgere med utenlandsk bakgrunn.

«Ved å delta i valget støtter du opp om demokratiet. Benytt sjansen til å påvirke hvordan politikken skal utformes i Norge», heter det i brevet som er sendt til 526.482 stemmeberettigede som har annen bakgrunn enn norsk.

– Brevet er sendt til velgere som ikke har norsk statsborgerskap og til velgere som har hatt norsk statsborgerskap i mindre enn 18 år, opplyser direktør Bjørn Berg i Valgdirektoratet til NTB.

Ved kommunevalget i 2015 stemte rundt 40 prosent i denne gruppa, en langt lavere valgdeltakelse enn gjennomsnittet. Men deltakelsen er økende, og målet er å sette ny rekord.

Også i tidligere valg har det blitt gjennomført forsøk med utsendelse av brev til velgere med innvandrerbakgrunn.

Fakta om stemmeberettigede

I årets kommunevalg har 4,2 millioner innbyggere stemmerett. De som kan stemme, er:

* Norske statsborgere som er over 18 år/ fyller 18 i valgåret, og som har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de tre siste årene før valgdagen.

*Utenlandske statsborgere som er over 18 år/fyller 18 i valgåret, og som har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de tre siste årene før valgdagen.

* Statsborgere fra andre nordiske land (Danmark, Island, Finland eller Sverige), som er over 18 år/fyller 18 i valgåret, og som har vært registrert bosatt i Norge siden senest 30. juni 2019.

* Nær 389.000 av de stemmeberettigede er utenlandske statsborgere, mens 293.500 har innvandrerbakgrunn. Drøyt 258.000 er førstegangsvelgere.

(Kilder: Valgdirektoratet, SSB)

Økt deltakelse

– Forsøket viste at dette førte til økt valgdeltakelse. Vi sender derfor ut brev ved dette valget også, sier Borg.

Det er særlig gruppen som ikke er norske statsborgere, eller har vært norske statsborgere i mindre enn 18 år, som har lavere valgdeltakelse. Forskning viser at brevene har effekt på akkurat disse velgere, ifølge Valgdirektoratet.

Innvandrere og utenlandske statsborgere utgjør om lag 16 prosent av velgermassen på rundt 4,2 millioner stemmeberettigede. Dermed kan det være mye å hente for partiene ved å tiltrekke seg denne velgergruppen.

Stemmer ulikt

I kommunevalget i 2015 stemte nær seks av ti innvandrere med bakgrunn fra land i sør på Arbeiderpartiet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Blant innvandrere fra europeiske land er støtten til Ap derimot på nivå med befolkningen for øvrig. I denne gruppen stemmer litt flere på regjerings­partiene Høyre og Frp enn på Ap.

Blant østeuropeiske statsborgere er støtten til Frp dobbelt så stor som i befolkningen for øvrig, mens innvandrere fra Vest-Europa har en større forkjærlighet for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

(©NTB)

Følg Kommunal Rapport på Facebook