Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixLars Åke Andersen/frifoto.no
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme

Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren.

Høyre i Ibestad har gjort tidenes valg i kommunen, der det aldri før har skjedd at et parti har fått over halvpartene av stemmene, og kuppet 51,4 prosent av stemmene, ifølge Nordlys. Dermed burde ordfører Dag Sigurd Brustind sitte trygt.

Men fordi kommunens velgere flittig har benyttet seg av muligheten til å gi personstemmer til kandidater på andre lister, såkalte slengere, endte Høyre med 9 av 19 mandater i kommunestyret.

– Dette er et helt utrolig eksempel på at ikke bare hver stemme teller, men hver slenger, sier valgekspert Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

Brustind sier Høyre er i samtaler med Sp, som nå har flertallet sammen med Ap.

– Man vet aldri før det er avgjort, sier den håpefulle ordføreren, som innrømmer han er litt overrasket.

(©NTB)