Regjeringen vil endre inntektsfordelingen av Havbruksfondet

Økonomi. Inntekter for oppdrettsanlegg som krysser kommunegrensene, bør deles proporsjonalt med anleggenes areal i hver av kommunene, mener regjeringen.
Regjeringen vil endre inntektsfordelingen av Havbruksfondet slik at inntektene fra oppdrettsanlegg som krysser kommunegrensene deles proporsjonalt med oppdrettsanleggenes arealbeslag i kommunene. Her fra Frøya. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nærings- og fiskeridepartementet har derfor foreslått å endre inntektsfordelingen av Havbruksfondet, og nå er forslaget sendt på høring.

I dag er det bare én av kommunene hvor oppdrettsanleggene ligger, som får penger fra fondet. Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet vil endringene som foreslås, berøre 20 kommuner.

Fondet ble opprettet i 2016 for å ivareta hensynet til kommuner som tilrettelegger for oppdrettsnæringen. Inntektene i fondet kommer fra tildeling av nye områder for havbruk, og 20 prosent av inntektene går til staten mens 80 prosent går til kommunene.

I fjor delte fondet ut 2,7 milliarder kroner fordelt på 164 kommuner og ti fylkeskommuner. For 2019 utbetales det rundt 450 millioner kroner.

Frist for høringsinnspill er 23. september.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!