Helseminister Bent Høie vil innføre felles digitale pasientjournaler i kommunale helse- og omsorgstjenester.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie vil innføre felles digitale pasientjournaler i kommunale helse- og omsorgstjenester. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Staten og KS vil ha digitale pasientjournaler

Helse- og omsorgsdepartementet vil i samarbeid med KS innføre en felles digital pasientjournalløsning for kommune helse- og omsorgstjenester.

Oppdraget har departementet nå gitt til Direktoratet for e-helse. De skal nå sette i gang med forprosjektet til en ny elektronisk pasientjournalløsning for kommunale helse- og omsorgstjenester.

– Vi starter nå arbeidet med et felles system som vil ta oss et stort skritt nærmere målet om «Én innbygger – én journal», sier helseminister Bent Høie.

Oppdraget vil gjøres i tett samarbeid med kommunesektoren, de regionale helseforetakene og andre sentrale aktører, heter det i en pressemelding fra departementet.

– Altfor mange feil skjer i dag på grunn av mangel på informasjon og samhandling. Også kommunene trenger nye og bedre arbeidsverktøy slik at de kan jobbe mer effektivt, og få IKT-løsninger som støtter dem på en god måte. Løsningen vil gi alt helsepersonell bedre oversikt, støtte til viktige valg og mindre feilmedisinering. Vi er glade for at det nå igangsettes et forprosjekt slik at vi kan nå målet om bedre pasientsikkerhet og bedre helsetjenester, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

En stor andel av de IKT-løsningene som kommunene har i dag er over ti år gamle. Det gjør at svært mange kommuner må erstatte de eksisterende løsninger i løpet av få år.

I første rekke vil direktoratet jobbe med en løsning for dem utenfor regionen Midt-Norge. Kommunene her ligger foran resten av landet siden de er i ferd med å ta i bruk Helseplattformen, som det nylig er undertegnet kontrakt med leverandør på.

(©NTB)