Solcellepaneler på rådhustaket i Oslo

Energi og miljø. Det rødgrønne byrådet i Oslo planlegger å installere solcellepaneler på rådhustaket.
Når solen skinner på Oslo rådhus i fremtiden, kan det bidra til strømproduksjon i solcellepaneler på rådhustaket. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Planen er at panelet skal produsere 100.000 kilowattimer med strøm i året, skriver VG. Det er ikke nok til å drive hele rådhuset, men skal ta seg av fasadebelysningen og lysene i husets festsaler, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

– Det er veldig gøy å få solcellepaneler på taket. Det viser at det går an å etablere solceller på gamle bygg – og kan bidra til å dekke noe av strømforbruket, sier Berg.

Johansen håper det kan være til inspirasjon for andre. Han trekker også andre elektrifiseringsprosjekter som elektriske busser og overgang til elektrisk drift på Nesoddbåtene i løpet av året.

Mens de to byrådene ser til Det hvite hus for inspirasjon, har en rekke andre norske kommuner også plassert solceller på rådhustak. Johansen håper staten nå kan følge i hovedstadens fotspor.

– Jeg synes virkelig at Stortinget bør ta etter oss med solceller på sitt tak, sier han.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.