Legemiddelinspektør Mona Wensaas Kinn, medisinsk fagdirektør Steinar Madsen (i midten) og overlege og medisinsk rådgiver Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk under et møte tirsdag. Representantene fra Norsk Medisinaldepots representanter ville ikke stille opp på bilder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Legemiddelinspektør Mona Wensaas Kinn, medisinsk fagdirektør Steinar Madsen (i midten) og overlege og medisinsk rådgiver Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk under et møte tirsdag. Representantene fra Norsk Medisinaldepots representanter ville ikke stille opp på bilder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Opptil 7.000 pasienter er omfattet av medisinmangelen

Opptil 7.000 pasienter i en rekke kommuner er omfattet av legemiddelmangelen knyttet til Norsk Medisinaldepot (NMD). Høyre kaller saken en skandale.

Overfor NTB understreker medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk at det ikke dreier seg om feil medisiner.

– Medisinene i posene er riktige. Ingen trenger å være bekymret for feil medisiner. Problemet er mangelen på medisiner, sier Madsen.

– Vi har gått gjennom saken og funnet ut at NMD har fått inn 728 avviksmeldinger fra leger på grunn av manglende medisiner i multidoseposer og andre problemer. Det er også andre årsaker og feil, men det er hovedfeilen, fortsetter Madsen.

Les også: Fastleger har oppdaget flere feil i medisinleveranser til pleietrengende

Usikkert om merkingen er tydelig nok

Madsen forklarer at det i en liste som legges ved multidoseposen, er det markert at det er legemiddelmangel.

– Men det er usikkerhet om denne markeringen har vært tydelig nok slik at de som har delt ut multidosen, har sett at legen må ordne opp. Legene må få beskjed for å skrive ut resept på annen medisin. Men vi vet ikke hvor godt dette har kommet fram til legen. Det er det vi er usikre på, sier han.

Overfor NTB understreker strategidirektør Miriam Skåland i NMD at de 7.000 pasientene kan være rammet av legemiddelmangel, men at det ikke medfører riktighet å si at de 7.000 er rammet av feilpakking.

– Vi jobber sammen med kommunene og Statens legemiddelverk for å løse den historisk høye legemiddelmangelen vi har i Norge. Vi må finne gode løsninger for å få ut informasjon, sier Skåland.

Kalt inn til møte samme dag

Saken ble kjent i Rogalands Avis mandag morgen. Allerede samme ettermiddag kalte Statens legemiddelverk leverandøren av medisinene, Norsk Medisinaldepot (NMD), inn på teppet. Deretter ble det nok et møte mandag formiddag.

NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde er leverandør av multidoseruller til 72 kommuner. NMD har beklaget hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå. Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sa strategidirektør Skåland.

Farmasøyt i Høyre reagerer

– Dersom opplysningene fra Legemiddelverket stemmer, er dette den største legemiddelskandalen vi har hatt, sier Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre.

– Dette er rett og slett ikke bra, sier Stensland, som er utdannet farmasøyt, til NTB.

Den medisinske fagdirektøren i Legemiddelverket opplyser at de fleste medisinene er det de ikke vil beskrive som kritiske. Medisiner mot høyt blodtrykk og hjertesykdom er de NMD skal ordne opp i først.

– Det er flere uheldige omstendigheter som har bidratt til at dette er blitt et stort problem. Det har vært usedvanlig stor legemiddelmangel de siste to månedene, kombinert med noen oppstartsproblemer, sier Steinar Madsen.

Helseminister Bent Høie (H) har understreket i en kommentar til NTB at pasientene skal være trygge på at de får riktige medisiner.

– Det er viktig at de involverte finner ut hva som har skjedd. Det er også viktig at de har gode systemer for å rapportere avvik, og at de lærer av feil, slik at dette ikke skjer igjen, sa helseministeren.