Ansatte bekymret for sikkerheten på norske ferjer

Styring. Ansatte på norske ferjer er bekymret for sikkerheten om bord på ferjene, ifølge rapport. Sjøfartsdirektoratet mener passasjerene kan føle seg trygge. 
Sikkerheten på norske ferger er for dårlig, mener ansatte ifølge en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke.

Det kommer fram i en fersk rapport som konsulentselskapet Safetec har gjort for Sjøoffiserforbundet, Sjømannsforbundet og LO, som Nettavisen har fått tilgang til.

Rapporten viser at fire av ti fergeansatte mener det er usannsynlig eller svært usannsynlig at de vil klare å slokke en brann om bord på båten. Flere av dem oppgir at de har liten tiltro til beredskapsplanene som er utarbeidet for krisehåndtering. Samtidig oppgir enkelte av skipsførerne at de kun har fire ansatte til å evakuere 295 passasjerer.

En skipsfører sier at han er særlig redd dersom det skulle være tankbiler med diesel, bensin, gass eller kjemikalier om bord ved en brann. Det vil kunne resultere i eksplosjoner med «store ødeleggelser og tap av liv», heter det i rapporten.

Det er Sjøfartsdirektoratet som har ansvar for å regulere sikkerhetsbestemmelsene om bord på båtene. Ifølge fergeansatte godkjenner de i for stor grad planer med få ansatte på større ferger. Men det avviser direktoratet.

– Sikkerhet har hovedfokus hos oss, og passasjerer har all grunn til å føle seg trygge om bord på norske ferjer. Vi gjør svært mange tilsyn om bord på ferger hvert eneste år, og funnene er generelt gode, sier fungerende direktør Håvard Gåseidnes i avdelingen for fartøy og sjøfolk i direktoratet.

- Opptatt av sikkerhet

Det er ofte fylkeskommunene som har ansvaret for anbudsprosessene der det blir bestemt hvem som får operere de ulike fergerutene. En representant for fylkeskommunene sier i rapporten at de ikke legger seg borti det andre etater sier om sikkerheten, men er opptatt av best mulig pris.

Fylkesdirektør for samferdsel Håkon Rasmussen i Hordaland fylkeskommune gir følgende kommentar til saken i en epost til Kommunal Rapport: 

«Vi har sterkt fokus på sikkerhet for de reisende, og stiller krav i forbindelse med våre konkurranser på drift av fergestrekninger. Det har også vært politisk fokus på dette forholdet, etter at ansatte på ett av våre samband sendte en bekymringsmelding i fjor sommer. Krav til mannskap er imidlertid et forhold mellom rederi og sjøfartsmyndigheter (Sjøfartsdirektorat og tilsyn).»

 

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.