Disse ulvevalpene ble observert i Elverum kommune i 2017. Foto: Terje Håheim / NTB scanpix
Disse ulvevalpene ble observert i Elverum kommune i 2017. Foto: Terje Håheim / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rovviltnemnder krever fortsatt ulvejakt - Elvestuen må avgjøre

Rovviltnemnder på Østlandet står fast på at fellingskvoten utenfor ulvesonen bør utvides med fire dyr. Dermed ender saken hos klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).  

Med åtte av ti stemmer vedtok nemndene tirsdag å opprettholde rovviltnemndenes vedtak fra 29. januar om at kvoten for lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen skal utvides med fire dyr.

Det har tidligere vært en kvote på tolv ulver, som alle er blitt skutt. Denne kvoten ble fylt tidlig i januar, mens lisensfellingsperioden varer ut mars.

– Nå går saken til Klima- og miljødepartementet som skal behandle saken videre, og fatte et endelig vedtak. Det bør de gjøre ganske fort. Vedtaket vårt kom i januar, mens lisensperioden går ut mars. Jakta er jo ikke stoppet og den pågår, men meg bekjent er det ikke felt noen, sier leder Arnfinn Nergård for den regionale rovviltnemnda for Hedmark.

Rovviltnemndene for Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold holdt tirsdag møte på Hamar. Eneste sak til behandling var klagebehandling av viltnemndenes tidligere vedtak om ny kvote og område for lisensfelling av ulv.

Det er kommet inn en rekke klager på vedtaket som ble gjort i møtet 29. januar. 

Blant klagerne er Norges Bondelag, WWF, Naturvernforbundet, Rovviltets Røst, NOAH, Glomma skog, Norges Miljøvernforbund og flere privatpersoner. Klagene går på at det ligger utenfor nemndenes mandat å vedta ny kvote, at vedtaket er i strid med tidligere vedtak, lover og fagråd eller at kvoten på fire dyr er for liten.

I møtet i dag, tirsdag, argumenterte flertallet i nemndene med at det har vært et økt trykk utenfor ulvesonen, blant annet fordi flokkene i Mangen i Aurskog-Høland i Akershus og i Hobøl i Østfold ikke er tatt ut. Det har dessuten skjedd nyetablering av ulvepar innenfor ulvesonen.

Rovviltnemndene i region 5 omfatter Hedmark, og rovviltnemnda i region 4 omfatter Oslo, Akershus og Østfold.

(©NTB)