Får 54 millioner kroner til verdensarv-steder

Plan og stedsutvikling. Bryggen i Bergen, Bergstaden Røros og Rjukan-Notodden industriarv får mest når Riksantikvaren deler ut penger til norske verdensarv-steder fra statsbudsjettet.
Industriarven i Rjukan og Notodden, som inkluderer kraftstasjonen på Vemork (bildet) fikk verdensarv-status i 2015. Den får drøyt 17 millioner kroner fra Riksantikvaren i år. Foto: Hans-Dieter Fleger.

Til sammen deles det i denne runden ut 54 millioner kroner, opplyser Riksantikvaren.

Norge har åtte fantastiske steder på Unescos verdensarvliste, understreker klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som er den ansvarlige statsråden.

Dette får norske verdensarvsteder fra Riksantikvaren i 2019:

* Struves meridianbue, Hammerfest: 1,4 millioner kroner

* Bergkunsten i Alta: 4 millioner kroner

* Vegaøyan: 2 millioner kroner

* Bergstaden Røros og Circumferensen: 10,91 millioner kroner

* Vestnorsk fjordlandskap: 1,9 millioner kroner

* Bryggen i Bergen: 16,25 millioner kroner

* Urnes stavkirke: 750.000 kroner

* Rjukan-Notodden industriarv: 17,2 millioner kroner

* Foreningen Norges Verdensarv: 300.000 kroner

Kilde: Riksantikvaren

– Lokalsamfunn og frivillige gjør en viktig jobb med å ta vare verdensarvverdiene på vegne av og til glede for oss alle. Jeg er sikker på at tilskuddene som gis fra Riksantikvaren til formidling, istandsetting og vedlikehold av verdensarvverdiene, vil gi resultater både vi og kommende generasjoner kan glede oss over, sier Elvestuen.

Aller mest til Notodden og Rjukan

Industriarven i Rjukan og Notodden ble tildelt verdensarvstatus i 2015. Tildelingen på 17,2 millioner kroner i 2019 vil blant annet bli brukt til å følge opp og avslutte igangsatte prosjekter.

Bergstaden Røros får over 10 millioner kroner i 2019 som skal brukes til videreføring av de langsiktige ordningene knyttet til bygningsarv og arealskjøtsel i og rundt bergstaden, samt videreføring av noen nye formål.

16 millioner kroner går til Bryggen i Bergen som fortsetter arbeidene med igangsetting.

Fjorder og bergkunst

Verdensarven i Vestnorsk fjordlandskap, som omfatter Geirangerfjorden i Møre og Romsdal og Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane, får 1,9 millioner kroner. Verdensarvstedet Urnes mottar 750.000 kroner, mens bergkunsten i Alta i Finnmark får 4 millioner kroner.

I Finnmark står også de fire norske målepunktene på Struves meridianbue. Arbeidet med skjøtsel og formidling der mottar 1,4 millioner kroner. Vegaøyan får 2 millioner kroner i årets tildeling.

– Verdensarvstedene forteller viktige og spennende historier. Disse stedene er valgt ut fordi stedene har betydning for menneskers historie, også ut over Norges grenser. Så min oppfordring til reiseglade er å legge turen innom et av de norske verdensarvstedene, sier riksantikvar Hanna Geiran.

 

 

 

 

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.