Kommunalminister Monica Mæland (H) mener tiden er moden for å se på alternative måter å finansiere offentlig stuktur. Foto: Torbjørn Tandberg
Kommunalminister Monica Mæland (H) mener tiden er moden for å se på alternative måter å finansiere offentlig stuktur. Foto: Torbjørn Tandberg
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mæland vil se på finansiering av offentlig infrastruktur

I dag er det kommunene selv eller utbygger som finansierer offentlig infrastruktur ved utbygging. I en ny rapport foreslås mulige alternativer. 

Ved utbygging av nye områder vil det ofte være behov for infrastrukturinvesteringer, viser en ny rapport. I dag må kommunen enten dekke investeringene selv eller få utbygger til å bekoste.

− Rapporten gir interessant informasjon som vi vil bruke i videreutviklingen av lovverket og politikken, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Lange tradisjoner

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har professor emeritus Jon Vislie, Samfunnsøkonomisk Analyse og Hjort Advokatfirma utarbeidet en rapport om finansiering av offentlig infrastruktur i utbyggingsområder. 

Prinsippet om at grunneier og/eller utbygger er med og finansierer nødvendige investeringer i infrastruktur har lange tradisjoner i Norge, og skriver seg helt tilbake til bygningsloven i Christiania i 1827.

Dagens virkemidler for utbyggerbidrag ved infrastrukturinvesteringer er opparbeidingsplikt- /refusjon og utbyggingsavtaler. Bruken av utbyggingsavtaler er under utvikling, og rammeverket kan tidvis oppfattes som uklart og omstridt. Kommunal- og moderniseringsdepartementet er nå i gang med et større arbeid for å vurdere virkemidlene for finansiering av offentlig infrastruktur.

− Her vil vi gå bredt inn i problemstillingen og lytte til næringen og andre som bruker regelverket hver dag. Det er viktig at kartet og landskapet stemmer med hverandre, sier Mæland.

Ulike modeller

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ønsket en overordnet vurdering av hvordan offentlig infrastruktur bør finansieres ved nybygging, og spesielt å se på alternative modeller for hvordan utbyggere kan bidra i dette arbeidet.

I rapporten drøftes ulike modeller for finansiering av offentlig infrastruktur, og gir en samfunnsøkonomisk analyse av alternative modeller. I tillegg gir rapporten en vurdering av kommunenes forutsetninger for å legge til rette for boligbygging.

  • Les hele rapporten her

− Det er tydelig at tiden er moden for å ta opp verktøykassa og se om de redskapene vi har tilgjengelige i dag passer til dagens utfordringer når det kommer til finansiering offentlig infrastruktur sier Mæland.