Regjeringen vil se nærmere på hvilke friluftslivstiltak for barn og unge som fungerer best, i barnehage, skole og skolefritidsordning. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Regjeringen vil se nærmere på hvilke friluftslivstiltak for barn og unge som fungerer best, i barnehage, skole og skolefritidsordning. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil integrere gjennom friluftsliv

Regjeringen vil ha flere med minoritetsbakgrunn ut i norsk natur. Nye tiltak lanseres i en fersk handlingsplan for friluftslivet.

Før tirsdagens presentasjon av handlingsplanen , i den stekende sommersolen i Sognsvann i Oslo, brukte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) anledningen til å fly drager i vinden med fremmøtte barnefamilier, før han tok seg en kanotur i innsjøen.

– Friluftsliv er viktig for folkehelsen, for det er klart at det å bevege seg og være ute har en helseeffekt. I tillegg gir friluftslivet alle den opplevelsen at de har de samme mulighetene, sier Elvestuen (V) til NTB.

Minoriteter ut i naturen

– Friluftslivet er arenaen der vi ikke ser forskjell på sosiale lag og der mennesker møtes for naturopplevelsene. Derfor er det viktig at enda flere med minoritetsbakgrunn deltar i norsk friluftsliv, legger Elvestuen til.

Klima- og miljødepartementets handlingsplan er utarbeidet i samarbeid med friluftsorganisasjoner og inneholder en satsing på at grupper med lav deltakelse i norsk friluftsliv, som personer med minoritetsbakgrunn, skal rekrutteres til å delta.

Det skal skje gjennom nye tilskuddsordninger, områdesatsinger og vedlikehold og utvikling av arealer. Organisasjonen Norsk Friluftsliv ønsker satsingen velkommen.

Et fellesskap

– Friluftslivet bygger fellesskap mellom mennesker, som i naturen møtes på en mer åpen måte. Slik kan vi bruke friluftslivet til å bygge broer. Vi må ikke få et todelt samfunn for dem som er med og dem som ikke er med. I friluftslivet skal alle med, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv til NTB.

– Friluftslivet er en viktig del av norsk kultur som gir glede og innhold i livet. Uteaktiviteter holder helsen oppe, holder folk i jobb og gir gode liv, tilføyer han.

I tillegg varsler regjeringen blant annet en forenkling av lovverket som regulerer friluftsliv, slik at det legges bedre til rette for nye friluftsformer, som for eksempel terrengsykling, kiting og klatring i utmark.

Alvorlig budskap i sommertørken

Regjeringen vil også gjennomgå ordningen med at staten gir penger til kommuner og friluftsråd slik at de kan kjøpe viktige friluftsområder.

– Friluftslivet er noe av det mest verdifulle vi har i Norge, men langt flere bør få oppleve den, spesielt barn og unge. Nå er det viktig at handlingsplanen blir fulgt opp, sier styreleder Erling Lae i Norsk Friluftsliv.

Under den varme sommersolen i Sognsvann, som løftet temperaturen opp til 30 varmegrader, poengterer Elvestuen at sommerens tørke og varme har en alvorlig undertone, og viser til kampen mot global oppvarming.

– Jo flere vi får ut i naturen, jo flere vil se hvor viktig det er å ivareta den. Naturverdi og naturforståelse vil være viktig framover, sier han.

(©NTB)