Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) vil ha strengere norskkrav for innvandrere. Foto: Terje Lien
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) vil ha strengere norskkrav for innvandrere. Foto: Terje LienTerje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil stille nytt norskkrav til innvandrere

Regjeringspartiene vil gå vekk fra kravet om antall norsktimer for innvandrere og heller se på språknivået.

– Det er et krav til innvandrerne om at de faktisk må lære seg norsk og vise en reell vilje for det. Det er ikke sånn at man skal fortsette å leve på sosiale ytelser, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til VG.

Hun mener altfor mange lever i Norge uten å kunne norsk og uten å være en del av det norske samfunnet. Hun viser spesielt til minoritetskvinner.

I dag har flyktninger rett til 600 timer opplæring i det norske språk og samfunn, som en del av kommunenes introduksjonsprogram. Nå vil regjeringen at kravet om antall timer skal byttes ut med språknivå og at norskopplæringen skal starte allerede i asylmottakene.

I tillegg vil regjeringen ifølge avisen stramme inn kravene til de som mottar sosialstønad og ikke kommer i jobb.

– Hvis man går ut av introduksjonskurset, inn i hjemmet og ikke ut i jobb fordi man kan for dårlig norsk – da vil vi stille krav, sier integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til VG. Kravet han viser til er at man fortsetter på norskkurs.

I Jeløy-erklæringen varslet regjeringen om at kravet skal gjelde fra man har hatt opphold i Norge i fem år, men nå åpner de for å innføre kravet tidligere.

Hvordan norskkunnskapene skal testes, er fortsatt ikke klart.

(©NTB)