- Bergen kommune bør bidra til å løfte problematikken om digitale nynorske læremiddel overfor Utdanningsdirektoratet, heiter det i vedtaket frå bystyret onsdag. Arkivfoto
- Bergen kommune bør bidra til å løfte problematikken om digitale nynorske læremiddel overfor Utdanningsdirektoratet, heiter det i vedtaket frå bystyret onsdag. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

By vil gjere meir for nynorsken

Dialekta har ikkje hokjønn. Men no vil Bergen få fleire a-endingar sidan kommunen skal nytte nynorsk oftare. Politikarane vil òg slå eit slag for digitale læremedel på nynorsk.

Bystyret i Bergen handsama onsdag ei sak om meir bruk av nynorsk målform i kommunen.

Mellom anna har politikarane no vedteke:

  • Nynorskelevar i ungdomsskulen skal så langt det er råd få gå i same klasse.
  • I utlysing av ledige stillingar ved nynorskskular skal det gå tydeleg fram at tilsette må ha god kompetanse i nynorsk.
  • Dei som skriv kunngjeringar og saksframlegg til byrådet og bystyret kan velje fritt mellom nynorsk eller bokmål som målføre.
  • I tillegg til dei punkta som byrådet hadde lagt fram, fatta bystyret også dette vedtaket:

«Nynorskelevar bør få tilsvarande tilbod som bokmålselevar om bruk av digitale læremiddel på si eiga målform. Bergen kommune bør bidra til å løfte problematikken om digitale nynorske læremiddel overfor Utdanningsdirektoratet, og arbeide for at «digitale læremiddel på nynorsk for grunnskulen» kjem på prioriteringslista for tilskot til læremiddelutvikling i 2018», melder kommunen på eigen nettstad.

— Eg ønsker ein kommune som ikkje har eit likesælt forhold til språk. Minst ein tidel av innbyggjarane i Bergen nyttar nynorsk. Bergen kommune har eit ansvar for å ta vare på begge målformene våre, sa byrådsleiar Harald Schjelderup (Ap) då saka vart lagt fram.

I dag utgjer nynorskinnhaldet av aktuell informasjon på kommunens nettstad 2,3 prosent. I saka tar byrådet til orde for å talfeste nynorskprosenten til 10 prosent.

— Det arbeidet som Bergen kommune no har teke fatt på, er historisk. Aldri før har ein av våre storbyar sagt så klart ifrå at nynorsken har ein plass i byen. At Bergen no utformar ein plan for målbruk som så klart slår fast at nynorsken har ein plass i Bergen, og som ønsker å stø opp om han, er viktig for statusen til nynorsken på heile Vestlandet, seier Magne Aasbrenn, leiar i Noregs Mållag, i ei melding på nettstaden til organisasjonen.