Finansminister Siv Jensen (Frp) må nå svare på spørsmål fra blant andre Snorre Valen (SV) om leverandører til Kommune-Norge hvor det er ukjent om de betaler skatt eller ei. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) må nå svare på spørsmål fra blant andre Snorre Valen (SV) om leverandører til Kommune-Norge hvor det er ukjent om de betaler skatt eller ei. Foto: Berit Roald / NTB scanpixFoto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Krever åpenhet om aksjeskatt

Finanspolitikere reagerer etter at Kommunal Rapport fortalte at kommuner betaler milliarder til aksjeselskaper hvor det ikke er mulig å sjekke om selskapets aksjonærer betaler skatt eller ei. Nå må finansminister Siv Jensen svare.

– Det virker som at dette passer dårlig med det som det har vært en bred åpenhet om i Stortinget lenge, nemlig at man ønsker mer åpenhet og innsyn, sier skattepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Truls Wickholm.

Åpenhet og hemmelighold om aksjeskatt:

  • Likningsloven § 3–13 oppstiller taushetsplikt om “noens formues- eller inntektsforhold eller andre økonomiske, bedriftsmessige eller personlige forhold”.
  • Regnskapsloven § 7–26 oppstiller opplysningsplikt for aksjeselskaper om aksjekapitalen, aksjenes pålydende fordelt på hver aksjeklasse og en opplisting av hvem som eier aksjene.
  • I praksis er det også stor grad av åpenhet om aksjeutbytte fra selskap, blant annet gjennom sider som Purehelp.no og Proff.no, som gjengir opplysninger om dette fra selskapenes noter, samt rapportering til Regnskapsregisteret.