Leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening, advarer mot svekket ytringsfrihet for offentlig ansatte. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening, advarer mot svekket ytringsfrihet for offentlig ansatte. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lojalitet vinner over ytringsfrihet

Under 6 prosent av offentlige mellomledere opplever at deres ytringsfrihet står sterkere enn lojaliteten til arbeidsgiver. Det viser en fersk undersøkelse fra Norsk Redaktørforening.

Nesten halvparten av mellomlederne i helse-, utdannings- og politisektoren opplever at lojalitetskravet til ledelsen har blitt strengere de siste årene. En tredel oppgir at de har fått dårligere muligheter til å komme med kritiske kommentarer offentlig. Nesten 60 prosent oppgir at deres reelle ytringsfrihet er underordnet kravet om lojalitet til ledelsen, mens bare 6 prosent mener at ytringsfriheten står sterkest (se faktaboks).

Dette er noen av funnene i en fersk undersøkelse fra Norsk Redaktørforening, som blir presentert i dag.

– Vi mener at funnene bekrefter en utvikling mot at flere og flere offentlige etater utstyrer seg med reglementer for kommunikasjon som legger bånd på folk, sier Arne Jensen, leder i redaktørforeningen.

Redd for reaksjoner

Analyseselskapet InFact står bak undersøkelsen, som inneholder svar fra 150 til 200 mellomledere i henholdsvis Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund. Samlet oppgir mer enn halvparten at lojalitet til arbeidsgiver har fått dem til å vegre seg for å komme med offentlig kritikk på deres fagområde. Andelen er høyest i politiet med 67,5 prosent, mens 42 prosent fra skolesektoren og 50 prosent av sykepleierne har vegret seg.

– Svært mange kvalifiserte synspunkter, tanker og løsninger kommer ikke ut i det offentlige rom fordi man er redd for reaksjoner fra arbeidsgiver, konstaterer Jensen.

Han mener problemet henger sammen med at offentlige etater og kommuner har gått for langt i å profesjonalisere sin kommunikasjon.

– Ønsket om å framstå som profesjonelle i alt fra logo og slagord til å sende ut et enhetlig budskap, går på bekostning av meninger fra ansatte som har greie på det de holder på med, sier Jensen.

– Demokratisk problem

Undersøkelsen viser at kravet til lojalitet mot administrativ ledelse har skjerpet seg mer enn lojalitetskravet til politikerne. Redaktørforeningen oppfordrer kommunene til å tenke nøye gjennom forutsetningene for ytringsfrihet for deres ansatte:

– Den enkelte kommune må hente fram reglementet, spørre seg om det er i tråd med de ansattes rettighet til å ytre seg, og deretter om man virkelig ønsker at de skal forhindres fra å delta i den offentlige debatten fordi de er kommunalt ansatte, sier Jensen.

Kommunal Rapport har tidligere omtalt begrensninger i ytringsfriheten i Rana, som i høst vedtok at «Ytringer som kan knyttes til arbeidsforholdet i Rana kommune, og som er egnet til å svekke kommunens omdømme, skal ikke forekomme». I desember fikk fastlege og sykehjemslege Bjørn Lichtwarck i Rana en skriftlig tilrettevisning for å ha ytret seg offentlig om manglende sykehjemsplasser i forbindelse med kommunens budsjettprosess. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt uttalte den gangen at det er problematisk å fastslå ytringsfrihet som et prinsipp samtidig som man formulerer lojalitetskrav i ytringssaker. Bernt mener dagens undersøkelse tyder på et stort demokratisk problem i Kommune-Norge.

– Kommunene har en tendens til å se på ytringssaker som et spørsmål om lojalitetsplikt fra de ansatte overfor «bedriften», på samme måte som i et privat selskap. Dette er ikke bare et spørsmål om den enkeltes rett til å ytre seg, men først og fremst om allmennhetens tilgang på informasjon om kritiske synspunkter på forhold i kommunen, sier Bernt. Slik informasjon er en nødvendig forutsetning for en opplyst debatt både i kommunale organer og i offentligheten.

Overrasket over funnene

Arendals rådmann Harald Danielsen, som leder rådmannsutvalget i KS, sier han er overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Jeg kan bare snakke for Arendal, men vår praksis er at alle ansatte kan si hva de vil til hvem de vil, så lenge de overholder loven om taushetsplikt, sier Danielsen. Han mener kommunene ikke bør lage regelverk om hva de ansatte skal si offentlig.

– Ethvert reglement vil oppleves som en begrensning, men kommunen kan sørge for etisk refleksjon rundt det å delta i den offentlige debatt, sier Danielsen. Han oppfordrer kommunalt ansatte som opplever begrensninger i sin ytringsfrihet, til å ta opp problemet med sin kommune.

– De må orientere seg og finne ut hva som gir grunnlag for et slikt synspunkt, og så skal kommunen ta initiativ til å fjerne eventuelle begrensninger.
 

Ytringsfrihet i offentlig sektor

Norsk Redaktørforening har spurt et utvalg mellomledere i helse-, utdannings- og politisektoren om utviklingen i ytringsfrihet og lojalitskrav de siste årene.

Hvordan vil du karakterisere utviklingen de siste årene når det gjelder;

1) Dine muligheter til offentlig å engasjere deg i debatten om prioriteringer på ditt fagområde?

Dårligere: 18 %

Som før: 72 %

Bedre: 10 %

2) Dine muligheter til offentlig å komme med kritiske kommentarer til prioriteringer gjort av den øverste administrative og/eller politiske ledelse på ditt fagområde?

Dårligere: 32 %

Som før: 59 %

Bedre: 9 %

3) Dine muligheter til å utveksle synspunkter og erfaringer med kolleger på samme nivå?

Dårligere: 6 %

Som før: 57 %

Bedre: 37 %

4) Kravene til lojalitet fra den øverste administrative ledelse på ditt fagområde?

Strengere: 41 %

Som før: 53 %

Mindre strenge: 5 %

5) Kravene til lojalitet fra den politiske ledelsen på ditt fagområde?

Strengere: 26 %

Som før: 68 %

Mindre strenge: 6 %

6) Har kravet til lojalitet overfor arbeidsgiver gjort at du har vegret deg for å delta i den offentlige debatten?

Ja: 53 %

Nei: 26 %

Vet ikke: 21 %

7) Hvordan vil du selv karakterisere den reelle ytringsfriheten på ditt fagområde målt opp mot kravet til lojalitet?

Ytringsfriheten står sterkest: 6 %

Lojalitet står sterkest: 59 %

Like sterke: 30 %