Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Hva er en stor kommune?

Når uttrykket «store kommuner» benyttes i offentlige utredninger og kommunal debatt, spør jeg meg: Menes det kommuner med stor folkemengde eller stort areal?

For å høyne presisjonsnivået, foreslår jeg at man skjelner mellom to størrelsesindikatorer:

  • Folkemengde: folkerike og folkefattige kommuner.
  • Arealstørrelse: arealstore og arealsmå kommuner.

Kommunene står på begge disse beina. Det er ikke rimelig å si at folkemengde alene avgjør en kommunes eksistensberettigelse. På den annen side er det noe rart med arealstore, men nærmest folketomme kommuner.

Dersom vi ordner kommunene etter folkemengde per 1.1. 2003, finner vi at halvparten (217 kommuner) har mer enn 4.400 innbyggere (medianen) og halvparten mindre. Disse to halvpartene har følgende kjennetegn:

  • Den folkerike halvparten av kommunene har hele 89,3 prosent av landets folkemengde, men disponerer bare 43,4 prosent av landets areal. Disse folkerike kommunene har gjennomsnittlig 18.700 innbyggere. Gruppens folkemengde har vokst med 2,0 prosent over de siste tre årene - mot 1,6 prosent vekst i landets folkemengde.
  • Den folkefattige halvparten av kommunene disponerer noe over halvparten (56,6 prosent) av landets areal, men har bare 10,7 prosent av landets folkemengde. Disse folkefattige kommunene har gjennomsnittlig 2.200 innbyggere. Gruppen har hatt befolkningsnedgang (- 1,3 prosent) over de siste tre årene.

Kort sagt: 50 prosent av kommunene har bare 10 prosent av landets innbyggere.

Skrevet av: Didrik Hjort