Bystyremedlem i Bergen Ann Jorun Hillersøy er fersk i politikken, og ny leder av INP.

Bystyremedlem i Bergen Ann Jorun Hillersøy er fersk i politikken, og ny leder av INP.

Foto: Agnar Kaarbø

Nyvalgt INP-leder tror på ti på Stortinget

Til tross for partisprekk har Industri- og næringspartiet (INP) stor tro på stortingsvalget. Kun få folkevalgte har forlatt partiet.

– Det er lenge til stortingsvalget, sier nyvalgt leder av INP,  Ann Jorun Hillersøy, når hun blir spurt om hvordan de skal få representanter inn på tinget i 2025. 

Så langt har partiet avholdt et årsmøte, valgt ledelse og pekt ut noen hovedsaker. Energipolitikk og kampen mot vindturbinene er fortsatt hovedsaker, samt Norge ut av EØS.

– Kommer vi inn på Stortinget vil vi stemme fra sak til sak for å få gjennomslag for vår konsekvenspolitikk. Oppsigelse av EØS-avtalen blir det viktigste for oss, sier hun i denne ukens episode av Kommunal Rapports podkast Kontrollutvalget. 

I to partimålinger Opinion har gjort i april, får INP 2,7 prosent oppslutning.

Gjorde brakvalg

Hillersøy er bystyremedlem i Bergen og sammen med to partikollegaer utgjør hun INPs gruppe. Ingen av dem har forlatt partiet etter at tidligere partileder Owe Ingemann Waltherzøe måtte gå av.

INP gjorde et brakvalg i kommune- og fylkestingsvalget i høst, og fikk 3,1 prosent av stemmene, 268 representanter i kommunestyrer og fylkesting. Hillesøy vet bare om fire-fem representanter som har forlatt partiet siden det ble splittet.

Spør vi tidligere partileder Owe Ingemann Waltherzøe, sier han 20 til 30. Han mener det er bevegelse etter INPs årsmøte da hele den forrige ledelsen ble skiftet ut.

Appellerer til flere kvinner

Owe Ingemann Waltherzøe stiftet i januar et nytt parti som heter Det norske industripartiet (DNI).

Waltherzøe skriver i en SMS til Kommunal Rapport at partiet skulle lansere sitt program 1. mai. DNI har konstituert et sentralstyre. Vedtektene er på plass, samt alle organisatoriske prosesser.

– Vi har nesten 2.100 medlemmer, sju fylkesstyrer, hvor mange lokallag er jeg ikke sikker på, men det etableres nye hver uke, melder Waltherzøe.

Han skriver at partiprogrammet er mer sosialt orientert og appellerer til flere kvinner enn de var vant med fra INP. Nesten 30 prosent av medlemmene er kvinner.

– Det er antakelig fordi vi baserer politikken på at vi ønsker å ivareta de sosialdemokratiske verdiene vi tradisjonelt har bygget landet på. Vi ønsker trygg økonomi for befolkningen, utvikle velferden og fortsatt moderat vekst i velstand, skriver Waltherzøe.