Nyheter
– Naturen krever en systemendring. Alle må bidra
Regjeringen gir 50 millioner til kommuner som vil bedre naturplanene, men klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen innrømmer at penger og planer ikke er nok.
Regjeringen øker støtten til arealplanlegging for natur med vel 50 millioner kroner, og åpner også for tilskudd til kommuner som vil gjennomføre planvask for å ivareta naturverdier.
– Vi er opptatt av å lage verktøy og ha en god dialog med kommunen. De er sentrale aktører i hvordan vi forvalter arealene våre. Derfor øker regjeringen nå tilskuddsordningen for å ta bedre vare på naturen med 50 millioner kroner, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
Søknadsfristen er 11. februar. Gjennom tilskuddet forplikter kommunen seg til å vedta oppstart med planprogram innen utgangen av 2024, og planen skal være sluttbehandlet innen april 2026.
Bjelland Eriksen mener det er viktig at kommunene integrerer naturarbeidet i all planlegging. Han har selv fylkestingsrepresentant for Ap i Rogaland i perioden 2011-2019.
– Som politiker har jeg vært med på å vekte saker og opplevd at det kan være fryktelig vanskelig når det mangler verktøy og systemer.
– Ikke nok med penger og planer
– Planleggingen kommunene har gjort fram til nå, har ført til at hvert minutt bygges store naturområde ned og i rødlista naturtyper åpnes det for nye byggefelt. Er planarbeid og penger det mest effektive kommunene kan gjøre for å redde naturen nå når det haster?
– Planer og penger vil aldri være nok – vi trenger en holdningsendring, at vi tar inn over oss betydningen av natur. Men mange har fått øynene opp for hvor lite natur vi har igjen. Naturen krever en systemendring. Alle må bidra, kommunene, fylkeskommunene, Statsforvalteren og staten.
– Viser ikke det vi ser skjer med naturen nå at kommunene trenger strengere reguleringer?
– Noen har sagt at staten bør overstyre kommunene. Jeg tror det er feil. Kommunene må med på laget. Vi må gi kommunene tydelige signal, sette kommunene i stand til å ta vare på naturen.
– Har ikke hytte
Statsråden trekker fram Nordre Follo som en foregangskommune for arbeidet med arealnøytralitet og naturregnskap. Han mener de 50 millionene er en betydelig satsing for å legge til rette for en mer naturvennlig planlegging også i andre kommuner.
– NRK har nylig, med sin visualisering av hvor mye natur som blir utbygd, åpna øynene på mange og programleder Bård Tufte Johansen prøver å finne ut hva han kan gjøre for å redde naturen. Hva gjør du personlig for å redde den?
– Jeg har ikke hytte og bruker deleordninger og kjører kollektivt når jeg kan. Når jeg går i butikken, prøver jeg å ta gode valg og velge det som er bærekraftig. En utfordring er at vi ikke har merkeordninger som gir forbrukerne den infoen de trenger, sier statsråden.