Styreleder Gunn Marit Helgesen (H) og statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunal- og distriktsdepartementet deltok begge på Europarådets kommunalkongress' 46. sesjon i Strasbourg nylig.

Styreleder Gunn Marit Helgesen (H) og statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunal- og distriktsdepartementet deltok begge på Europarådets kommunalkongress' 46. sesjon i Strasbourg nylig.

Foto: KS
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Vi er i toppen – men kan bli enda bedre

Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) har helt rett i at Norge er i Europa-toppen i lokaldemokrati, men det betyr ikke at alt er perfekt.

Norge får ros av Europarådet. Mye er bra, og Norge er et foregangsland. Som Narud helt korrekt påpeker i sitt innlegg i Kommunal Rapport, ble det lokale selvstyret styrket i lovgivningen da det i 2016 ble grunnlovsfestet, og med ny kommunelov to år etter.

KS var og er kritisk til regjeringens overstyring av bystyrets vedtak i Kristiansand.

En annen positiv utvikling er at kommuner og fylkeskommuner har fått mulighet til å saksøke staten hvis de er uenig med staten i lovforståelsen.

Selv om Norge er et foregangsland, er rapportørene samtidig klare på at det er forbedringspunkter. Særlig på velferdsområdet er det tendenser til mer detaljert styring gjennom blant annet krav i lov og forskrift om prosedyrer, dokumentasjon, kompetanse og bemanningsstandarder – som lærernorm og barnehagenorm.

Rapporten viser også til økning i lovbestemmelser om individuelle rettigheter, som gir uforholdsmessige begrensninger i kommunenes handlingsrom.

Rapporten bekrefter KS’ hovedbudskap overfor statlige myndigheter om at statlig inngripen og detaljstyring overfor lokale myndigheter er for omfattende.

Med svært trange økonomiske rammer gjør den statlige detaljstyringen kommunene til ufrivillige lovbrytere. Det burde bekymre Narud og statlige myndigheter.

Statlige føringer begrenser mulighetene for kommunene til å omstille seg, effektivisere, prioritere og finne løsninger som er tilpasset hver enkelt kommune. Dårlig økonomi kombinert med en stram statlig styring vil til slutt gå utover tilbudet til innbyggerne.

Rapportørene mener også at det er forbedringspunkter i å sikre det lokale selvstyret i saker om endrede kommunegrenser. Her mener rapportørene at kravene i artikkel 5 i charteret om at det ikke skal gjøres endringer i kommunegrenser uten forutgående konsultasjon med de berørte lokale aktørene, ikke er fullt ut tilfredsstilt i Norge.

KS var og er kritisk til regjeringens overstyring av bystyrets vedtak i Kristiansand. Hovedstyret i KS mente regjeringen overkjørte de lokale politikerne.

I rapporten kommer rapportørene med råd til Norge om veien videre:

  • Forsterke det lokale selvstyret ytterligere ved å unngå for detaljert lovgivning.
  • Klargjøre prosedyrene for konsultasjon av lokalsamfunn ved endringer av kommunegrenser.
  • Fortsette arbeidet med å tydeliggjøre omfanget av statlig tilsyn for å opprettholde det på et akseptabelt nivå.

Jeg inviterer regjeringen og Narud til å diskutere hvordan vi kan gi kommunene mer frihet til å løse oppgavene.