Kraftkommunene vil ha høyere inntekter fra kraftverk, som kraftstasjonen på Solbergfoss i Askim. (Foto: Iván Kverme)
Kraftkommunene vil ha høyere inntekter fra kraftverk, som kraftstasjonen på Solbergfoss i Askim. (Foto: Iván Kverme)
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil ha mer kraftpenger - KS sier nei

173 kommuner går inn for å fjerne makssatsen på eiendomsskatt for kraftanlegg. KS Bedrift sier nei.

LVK mener særordningen “innebærer en skatterabatt for de store kraftverkene som ingen andre eiendomsskatte- objekter nyter godt av”

Reglene for hvordan eiendomsskatt på kraftanlegg beregnes, skal revideres. Finansdepartementet la i vår ut et forslag på høring, der departementet går inn for å beholde dagens system med en minimums- og maksimumsgrense på eiendomsskatt for kraftverk.

Å oppheve grensene vil i praksis bety mer penger til de fleste kraftkommunene. Ifølge beregninger fra Finansdepartementet kan det gi 840 millioner kroner mer i 2012, et beløp som kan øke om kraftprisene stiger.

KRD: Dropp makssatsen

Kommunal- og regionaldepartemetet (KRD) er uenig med Finansdepartementet, og vil oppheve makssatsen. KRD skriver imidlertid i sin høringsuttalelse at det å oppheve makssatsen må avregnes mot endring i den såkalte kapitaliseringsrenten. Det vil i praksis gi omfordeling av pengene mellom kommunene som i dag har eiendomsskatt fra kraftverk - men ikke økte rammer.

Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK) går også inn for å oppheve makssatsene. Det er “ingen sammenheng mellom eiendomsskatten og lønnsomheten” til kraftverkene på grunn av makssatsen, heter det i høringsuttalelsen. LVK mener særordningen “innebærer en skatterabatt for de store kraftverkene som ingen andre eiendomsskatteobjekter nyter godt av”. LVK vil samtidig endre reglene for renteberegningen, slik at samlet effekt av å oppheve makssatsen vil bli på om lag 600 millioner kroner, ifølge LVKs høringsuttalelse.

Interesseorganisasjonen advarer også mot konsekvensene av forslaget fra Finansdepartementet, og mener det vil skade de mange kommunene som har begrensede inntekter. Samtidig vil makssatsen bety at kommunene blir mindre motivert til å støtte nye utbygginger, mener LVK.

KS Bedrift: Vil ikke avvikle

Kraftkommunene får imidlertid ikke støtte av KS i sin kamp for nytt regelverk. I høringsuttalelsen fra KS Bedrift støttes forslaget fra Finansdepartementet.

- Det er en forutsetning for KS Bedrift Energi at eventuelle justeringer gir positive og mest mulig stabile signaler for investeringer i ny kraftproduksjon, heter det i høringsuttalelsen.

Oslo kommune, som er en stor eier av kraftselskaper, vil heller ikke oppheve makssatsen, og advarer mot å skjerpe skattenivået. Det kan undergrave målene Stortinget har satt om bruk av fornybar energi, hevder kommunen i sin høringsuttalelse.