Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Taus ordfører vil sjekke lukket praksis

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) vil ikke besvare spørsmål om stengte dører, før kommuneadvokaten har sjekket opp i saken. Les også: Oslo kan ha brutt kommuneloven

«Jeg har aldri i min tid som journalist opplevd at deputasjoner til kommunestyrer har vært lukket» Nils Øy, Norsk Redaktørforening

Oslo kommune kan ha handlet i strid med kommuneloven og forvaltningsloven. Kommunen lar innbyggerne fremlegge sine meninger for politikerne i pågående saker, uten at synspunktene blir nedtegnet av administrasjonen.

Kommunen lar det dessuten være opp til innbyggerne selv hvorvidt innleggene skal legges frem i åpne eller lukkede møter.

Venter på uttalelse

Mandag stemte ordfører Fabian Stang (H) for å vedta å opprettholde den omstridte praksisen da dette ble behandlet i forretningsutvalget, der han selv er leder. Kommunal Rapport har anmodet ordføreren om å begrunne sin politiske handlemåte så langt i saken, i lys av hvordan professor Bernt mener at kommuneloven skal tolkes.

Ordføreren vil ikke stille opp til intervju, men sender i stedet følgende kommentar via sin kommunikasjonsrådgiver Kjetil Bjørnsrud:

«Ordføreren har, på bakgrunn av professor Bernts uttalelser til Kommunal Rapport, bedt administrasjonen om å få en uttalelse fra kommuneadvokaten i saken. Som leder for bystyret i Oslo er ordføreren selvsagt opptatt av at kommuneloven og bystyrets reglement overholdes. Administrasjonen bidrar til å ivareta hensynet til en korrekt og forsvarlig saksbehandling, også når det gjelder deputasjoner.»

Kan ha brutt loven

Bakgrunnen for saken er at Christian Ringnes den 9. august fikk være alene med politikerne i byutviklingskomiteen, da han fremla sine synspunkter om den planlagte skulpturparken på Ekeberg. Ni andre hadde fremlagt sine synspunkter om saken for åpne dører. Så langt har en stiftelse opprettet av Ringnes finansiert kommunens saksbehandling med 9 millioner kroner.

Professor Jan Fridthjof Bernt mener kommunen kan ha opptrådt i strid både med kommuneloven og forvaltningsloven gjennom sin håndtering av saken.

- Det forhold at administrasjonen ikke er til stede under denne samtalen, medfører ikke at denne ikke er en del av komiteens saksbehandling, men er klart nok en alvorlig feil ved saksbehandlingen, sa han til Kommunal Rapport tidligere denne uka.

Nils Øy: Aldri opplevd

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening er enig med professoren. Han viser til at bystyrekomiteenes reglement ikke inneholder noen særskilt bestemmelse om adgang til lukkede dører under deputasjoner. Derimot fastslås møteoffentlighet som prinsipp, og at det på vanlig måte er komiteens medlemmer som vedtar hvorvidt møtene skal gå for åpne eller lukkede dører.

- Deputasjonsordningen til landets kommunestyrer er en meget gammel institusjon, som de fleste kommuner i sin tid har hatt, og jeg har aldri i min tid som journalist (fra 1964) opplevd at deputasjoner til kommunestyrer har vært lukket, sier Øy.

Han mener saken hører hjemme hos Sivilombudsmannen.

Partiet Rødt har i første omgang bestemt seg for å klage saken inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

- Det faktum at Christian Ringnes fikk anledning til å ha et lukket møte med representanter for byutviklingskomiteen mener vi strider med intensjonen bak reglene for god saksbehandling, sier Erling Folkvord.

Dersom klagen ikke vinner frem, utelukker ikke Folkvord en klage til ombudsmannen.