Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører fikk 200.000 mer enn oppgitt

En tidligere ordfører har fått langt mer i honorar enn hva som tidligere har vært kjent. Nå vil departementet fjerne innsynsretten som gjorde avsløringen mulig.

I perioden 2004-2007 var Per-Ole Larsen ordfører i Øksnes kommune. I tillegg til ordførergodtgjøringen ble han også lønnet for jobben som daglig leder i Øksnes boligstiftelse, som forvalter kommunens boliger til vanskeligstilte og omsorgstrengende. Kommunal-rapport.no har tidligere omtalt denne saken.

212.309 kroner mer

Etter påtrykk fra Øksnesavisa la boligstiftelsen frem en redegjørelse som viste at følgende var utbetalt til den tidligere ordføreren:

2004: 103 400,-
2005: 72 396,-
2006: 71 750,-
2007: 82 371,-

Etter å ha klaget boligstiftelsen inn for Fylkesmannen i Nordland, mottok Øksnesavisa lønnsinnberetningene til eks-ordføreren tidligere denne måneden. Innsynet avdekket at styret hadde oppgitt netto utbetalt beløp til ordføreren, etter skattetrekk, ifølge nettavisen Vol.no.

Dette er summene som var brutto utbetalt:

2004: 157 493,-
2005: 123 846,-
2006: 123 200,-
2007: 137 687,-

Mens styret hadde oppgitt at det var utbetalt 329.917 kroner, hadde altså den tidligere ordføreren i virkeligheten fått et honorar på 542.226 kroner. Differensen er på 212.309 kroner.

Styreleder Paul Helge Ørnes i boligstiftelsen tar selvkritikk på at styret oppga nettotall.

- Vi ser i ettertid at det kan oppfattes som upresist. Vi burde nok ha oppgitt bruttotallene med en gang, sier Ørnes.

- Bakvendt inn i fremtiden

Lovhjemmelen som gjorde det mulig for Øksneavisa å kreve lønnsinnberetningene utlevert, står nå i fare for å bli kraftig innskrenket.

Stortingets justiskomite skal i slutten av måneden behandle et forslag fra Justisdepartementet, om at «skriftleg oppgåve over utrekna lønn eller liknande godtgjering» skal kunne unntas offentlighet. Mens den som krever innsyn i dag har krav på få se selve lønnsslippen, foreslår departementet at offentlige organ i stedet skal kunne lage en egen oppstilling av lønnsopplysninger i et eget dokument.

Les forslaget fra Justisdepartementet her.

Hadde unntaket eksistert i dag, hadde Øksnesavisa tatt til takke med den opprinnelige redegjørelsen fra Øksnes boligstiftelse.Redaktør Hjalmar Martinussen er oppgitt over lovforslaget.

- Dette er å gå bakvendt inn i fremtiden. Det betyr jo at offentlige organer skal kunne sitte og produsere slike oppsett som vi fikk, og at vi som journalister liksom skal ta til takke med det?

Avgjøres snart av justiskomiteen

Hans-Frode Kielland Asmyhr (Frp) i Stortingets justiskomite er saksordfører for departementets lovforslag, men ønsker ikke å uttale seg på det nåværende tidspunkt.

- Jeg har ikke noe å si om saken før vi avgir den 22. november, sier han.

Kommunal Rapport har vært i kontakt med tidligere ordfører og daglig leder i Øksnes boligstiftelse, Per-Ole Larsen. Han har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.

Redaksjonen gjør for ordens skyld oppmerksom på at journalist Vegard Venli er medlem av offentlighetsutvalget i Norsk presseforbund, og at utvalget har protestert mot lovendringen.

«Det kan gjenrast unntak frå innsyn for skriftleg oppgåve over utrekna lønn eller liknande godtgjering, utrekningsgrunnlag for feriepengar og trekk som blir gjorde ved utbetalinga. Unntaket i første punktum omfattar ikkje opplysningar om bruttoutbetalingar. Innsyn i opplysningar om bruttoutbetalingar kan givast ved oppstilling av opplysningane i eit anna dokument».

Kilde: Prop. 125 L (2010-2011).