- Tallene viser at antallet klager har økt under den nye offentlighetsloven, sier statssekretær Astri Aas-Hansen, som lover gjennomgang av lovverket. (Foto: Justisdepartementet/flickr.com)
- Tallene viser at antallet klager har økt under den nye offentlighetsloven, sier statssekretær Astri Aas-Hansen, som lover gjennomgang av lovverket. (Foto: Justisdepartementet/flickr.com)
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Offentlighetsloven skal evalueres

- Vi vil i løpet av året ha planen for evaluering av offentlighetsloven klar, sier statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen.

Tallene viser at antallet klager har økt under den nye offentlighetsloven. En mulig forklaring på dette kan være at kommunene i stor grad innvilger innsyn, og at de avslagene som kommer er adekvat begrunnet

Kommunal Rapports kartlegging av klagesaker etter offentlighetsloven viser at bare én av tre kommuner har blitt klagd inn for hemmelighold de siste tre årene. Hele 291 kommuner har dermed ikke fått noen klage siden den nye offentlighetsloven tro i kraft 1. januar 2009.

Lover evaluering

- Jeg synes tallene er interessante, og de danner grunnlag for flere spørsmål. Tallene viser at antallet klager har økt under den nye offentlighetsloven. En mulig forklaring på dette kan være at kommunene i stor grad innvilger innsyn, og at de avslagene som kommer er adekvat begrunnet, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

“Offentlighetslovens far”, advokat Harald Hove påpeker i et intervju med Kommunal Rapport at klagesaker er den viktigste kilden til kunnskap om hvordan loven praktiseres.

- Er det tilfredsstillende at regjeringen trolig vet lite om hvordan loven praktiseres i såpass mange kommuner?

- En kan alltid ønske seg mer kunnskap om hvordan lover og forskrifter slår ut. Loven skal evalueres innen gjeldende stortingsperiode, og da vil dette stå helt sentralt, sier Aas-Hansen.

Utover dette vil hun ikke konkretisere nøyaktig når evalueringen vil skje.

- Vi har tidligere antydet over for Norsk presseforbund at vi i løpet av 2011 skal planlegge selve evalueringsopplegget. Forarbeidet er i gang, men jeg kan ikke gå inn på hva det inneholder.

Vil vurdere sanksjoner

Hove uttalte tidligere denne uka at han mener Justisdepartementet bør vurdere å innføre tvang mot kommuner som obstruerer for loven, men dette utspillet ønsker statssekretæren å avvente.

- Før vi konkluderer med noe som helst, må vi først få tilstrekkelig kunnskap til å vurdere hvordan loven faktisk fungerer. Hvorvidt loven bør inneholde bedre sanksjonsmuligheter er blant momentene jeg tenker det vil bli naturlig å se på, i forbindelse med evalueringen av loven.

Flere fylkesmenn utarbeidet først statistikk over antallet klagesaker på kommunenivå etter henvendelse fra Kommunal Rapport. Advokat Harald Hove mener at fylkesmennene burde ført tallene på en mer helhetlig måte.

- Dette er et nyttig innspill som også er diskutert hos Justisdepartementets lovavdeling. Når vi først skal evaluere loven, er det viktig å finne nok faktagrunnlag og informasjon fra kommunene. Det vil også være naturlig å ha tett kontakt med Hove, som ledet lovutvalget bak loven.

- Og den jobben Kommunal Rapport har gjort for å innhente disse tallene, har dere vel ikke copyright på, spør statssekretæren med et smil.

  • Den nye offentlighetsloven trådte i kraft 1. januar 2009.
  • De fleste offentlige organer, selskap og stiftelser er omfattet
  • Her kan alle kreve opplysninger og dokumenter
  • Avslag kan innklages til Fylkesmannen.
  • Justisdepartementet har lovet en evaluering i løpet av 2011.