Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene i lomma på Microsoft

94 prosent av norske kommuner bruker Microsofts programvare til tekstbehandling og regneark, viser en ny undersøkelse. Å bruke gratis programvare er umulig, hevder kommunene.

Bare 6 prosent bruker annen programvare enn Microsofts.

Fire av fem kommuner har Microsofts Office-pakke som standard dataprogram i alle virksomheter. Dette kommer fram i en stor undersøkelse Norsk Gallup har gjort for KS om IT-status og -planer i kommunene.

Statskonsult anbefaler i en rapport fra 2001 at skolene oppfordres til å bruke åpen programvare. Slike programmer er tilnærmet gratis i bruk. Statskonsult mener også at åpen programvare kan hindre en for stor ensretting innen offentlig sektor.

Aslak Sira Myhre (RV) er én av dem som er sterkt kritisk til kommunenes tilknytning til Microsoft. Han mener de ikke reflekterer over hva de gjør. Sira Myhre avviser også de som mener det i praksis er umulig for kommunene å bruke åpen programvare.

- Vesentlig billigere

- Dataavdelingene i kommunene er ikke oppdaterte. Det er lett å si at man ikke kommer utenom Microsoft, men det stemmer ikke. For eksempel er det fullt mulig å skifte fra Windows-servere til andre typer, sier Sira Myhre.

Han mener dette blir betydelig billigere for kommunene, og viser til beregninger fra prosjektet Skolelinux, som blant annet hevder at Akershus fylkeskommune kan spare 3 millioner kroner i året på å bruke åpen programvare i skolene, i stedet for Microsoft-produkter.

Én av verdens ledende utviklere av Internett, Håkon Wium Lie, krever at det offentlige bruker åpne standarder. Ved for eksempel å lagre dokumenter i Word-format, støtter det offentlige et privat monopol, påpeker Wium Lie.

Rådmann Ole Hetland i Stavanger er positiv til et prøveprosjekt med åpen programvare i Stavanger-skolen. Det kom fram i en debatt i Stavanger bystyre mandag. Hetland påpeker imidlertid at lukkede løsninger som Microsoft er nødvendig for at kommunen skal kunne utveksle dokumenter med andre offentlige instanser. I tillegg er det, ifølge Hetland, svært vanskelig å finne saksbehandlingssystemer som tillater at kommunen bruker åpen programvare.

- Ikke realistisk

IT-sjef Nils Richard Hassel i Rissa kommune er enig i at det er betenkelig at et selskap blir så dominerende. Imidlertid synes han det er urealistisk å tro at norske kommuner kan basere seg på åpen programvare.

Rissa bruker programvare fra Ephorma i sitt saksbehandlingssystem og er i praksis nødt til å benytte Microsofts tekstbehandler for at sakssystemet og sosialsystemet skal kunne lese dokumentene saksbehandlerne lager.

Skrevet av: Ole P. Pedersen