- Åpenhetsindeksen bør brukes av alle kommuner i landet, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete til Kommunal Rapport. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)
- Åpenhetsindeksen bør brukes av alle kommuner i landet, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete til Kommunal Rapport. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Her har alle noe å lære

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innrømmer at hun hadde håpet flere kommuner kom bedre ut i åpenhetsundersøkelsen Åpenhetsindeksen 2011.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske meg at flere kommuner hadde oppnådd bedre resultater, det må jeg si. Det er mange som har et stort potensial for forbedring, sa kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Hun fikk i dag presentert resultatene fra den landsomfattende undersøkelsen Åpenhetsindeksen 2011 på Oslo kongressenter.

Les også:Kommune-Norge under åpenhetslupen

– Jeg gratulerer kommunene som har gjort det bra i undersøkelsen, de går foran og jobber systematisk for mer åpenhet. Dette kan andre kommuner lære mye av, sa Navarsete.

Til Kommunal Rapport sier hun at Åpenhetsindeksen bør brukes av alle kommuner i landet.

– Her har alle noe å lære. Kommunene bør gå inn og finne sine sterke og svake sider.

Positivt overrasket

Kommunalministeren understreket flere ganger at åpenhet er viktig, og ga ros til KS for å sette temaet på dagsorden gjennom folkevalgtopplæringen.

– Reglene som regulerer åpenhet må læres av nye folkevalgte, men bør også rekapituleres av de som har sittet en stund.

At så mange som 403 av landets kommuner har postjournal på nett, lot imidlertid kommunalministeren seg overraske positivt over.

– Selv om postjournal på nett ikke er en rettslig plikt, ønsker jeg jo at dette er noe alle kommuner bør ha. I denne sammenheng bør OEP være en ledestjerne for kommunene. Dette er et unikt tilbud internasjonalt, sa Navarsete og siktet til offentlig elektronisk postjournal, www.oep.no.

Ber kommunene starte nå

Kommunalministeren viste til endringen i kommuneloven som nå er på høring, der kontrollutvalgene sidestilles med andre politiske organ når det kommer til møteoffentlighet.

– Jeg vil oppfordre både nye og gamle politikere til å starte prosessene med å åpne disse møtene allerede nå.

Etter dagens lov er det ikke adgang til å klage på vedtak om å lukke dørene i politiske organ, før etter at møtet har vært holdt. Kommunalministeren opplyste at det per nå ikke er lagt opp til noen regelendring på dette området.

– Det er i dag en veldig innskrenket mulighet til å lukke dørene. Det er derfor ikke satt på dagsorden å vurdere regelendring.

– Dagens regelverk innebærer at politikere og andre som ønsker å klage på lukking, ikke kan gjøre det før etter møtet. Er det godt nok?

– Jeg tror ikke jeg ønsker å gå i detaljer om dette nå. Jeg vil understreke viktigheten av at kommunene bruker skjønn når de gjør disse beslutningene. Her har både administrasjonen og politikerne et felles ansvar.

Kommunal Rapport gjør oppmerksom på at vår journalist Vegard Venli er medlem i Norsk presseforbunds offentlighetsutvalg, og har deltatt i kartleggingsarbeidet bak Åpenhetsindeksen.