Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Hvem skal jobbe i helgene?

Sykepleierforbundet forsøker å skape et bilde av at KS går inn for en løsning hvor sykepleierne må jobbe annenhver helg. Dette er ikke riktig.

De siste ukene har Sykepleierforbundet hatt flere utspill i lokalaviser landet rundt om ufrivillig deltid. Karen Brasetvik, leder for Sykepleierforbundet i Østfold hadde ett innlegg på trykk i Kommunal Rapport 27. januar. Gjennom disse utspillene prøver forbundet å skape et bilde av at KS ønsker at sykepleierne må jobbe annenhver helg. Slik er det ikke.

Vi vet alle at det blir stor mangel på helsefagarbeidere i årene som kommer. Befolkningen blir eldre, flere får mer sammensatte lidelser og mange vil ha behov for pleie og omsorg. Vi trenger flere ansatte i sektoren og vi trenger alle vi kan få. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi kan mangle 41 000 årsverk i pleie- og omsorg i 2030. Vi vet at mange ansatte i sektoren ønsker å øke stillingsprosenten sin. Da må de også jobbe noe mer i helgene. 

I mange helsevirksomheter må gjennomsnittlig stillingsstørrelse være på under 50 prosent dersom de ansatte bare jobber hver tredje helg. Mange ansatte i helse- og omsorgssektoren jobber i dag ikke oftere enn hver tredje helg. KS forventer ikke at sykepleierne skal jobbe annenhver helg, slik Sykepleierforbundet hevder. Men om man jobber to-tre helger ekstra i løpet av et år vil, man være langt på vei.

Det er en sosial belastning å jobbe i helgene, en belastning som veldig mange yrkesgrupper i samfunnet forholder seg til. Medlemmene til Sykepleierforbundet er ikke de eneste som er utsatt for helgearbeid. Service- og handelsnæringen er langt mer utsatt for helgearbeid enn ansatte i helse- og omsorgssektoren.    

Et virkemiddel for å redusere uønsket deltid ligger i endringer i turnusordninger. Vi har flere gode eksempler på dette fra kommunene, hvor ansatte, ledere og brukere ser verdien i å gjøre turnusordningene langt mer fleksible enn hva de er i dag. KS er positive til alle gode, lokale løsninger til bemanningskabalen.

I Hurum kommune har man i fire år hatt et pilotprosjekt som gjør det mulig for ansatte i kommunehelsetjenesten selv å velge stillingsstørrelse samtidig som den enkelte arbeidstaker er med på å planlegge sin egen turnus. Arbeidsdepartementet har gitt uttrykk for at dette er en spennende modell med stor overføringsverdi. Hurum kommune er nå i dialog med departementet rundt en ny handlingsplan for deltidsproblematikk.

I forbindelse med endringene i arbeidsmiljøloven i 2005 kom det inn en bestemmelse som lovfestet rett for deltidsansatte til å få utvidet sin stilling ved ledig stilling i virksomheten. Det ble også opprettet en egen tvisteløsningsnemnd for slike saker. Tvisteløsningsnemnda har fått mange klagesaker der arbeidstaker ønsker å øke stillingsprosenten sin uten å øke helgearbeidet. Arbeidsgiver får ofte medhold i slike saker rett og slett fordi det er vanskelig å få turnusen til å gå opp. 

I en artikkel i Dagsavisen 3. januar konkluderte stipendiat Kari Ingstad ved avdeling for helsefag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag med at deltidsstillinger i helsevesenet er unødvendig. Hun mener at hyppigere helgejobbing vil redusere omfanget av de ufrivillige deltidsstillingene. Hun mener også at ved å jobbe annenhver helg i stedet for hver tredje helg vil det ikke være behov for så mange deltidsansatte i små stillinger for å få fylt opp helgene.

KS er fullstendig enig i den andre konklusjonen til Ingstad. Partene i KS-området utarbeidet i 2010 en rapport om hvordan man kan redusere uønsket deltid. Det var enighet om at det er behov for flere virkemidler. Partene viste også til at“tiltak som griper tak i helgeproblematikken vil resultere i at flere kan tilby større stillinger.” KS mener derfor at turnusordningene må bli langt mer fleksible enn hva de er i dag. Mye av løsningen på uønsket deltid ligger i noe hyppigere helgearbeid. Men dette betyr ikke at KS forventer at alle helsearbeidere skal jobbe annenhver helg.