Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gjør fjellbygda attraktiv

VÅGÅ: I 2009 går folketallet i Vågå i pluss for første gang siden 70-tallet. Ordfører Rune Øygard (Ap) har hele det siste tiåret stått i spissen for å gjøre fjellbygda attraktiv for folk og næringsliv. Fra i morgen kan du stemme på den du mener bør bli Årets kommuneprofil!

Folketallsnedgangen i Vågå er blitt stadig mindre, men først i år kom det avgjørende vendepunktet: Pluss 17 innbyggere i tredje kvartal – til 3.715. Veksten hittil i år er åtte.

– Det ser ut til å bli pluss i år og forhåpentlig i åra som kommer. Målet vårt er å stabilisere folketallet, og vi begynner nå å se noen resultater av arbeidet vårt, sier Øygard.

Ti år etter

Vågå-ordføreren kan se tilbake på et tiår hvor han har bygget nettverk, omdømme og nye arbeidsplasser – i en offensiv kamp for å overleve som livskraftig bygd.

I 2006 kom statsråd Karita Bekkemellem for å kåre Vågå til årets barne- og ungdomskommune. Etter nyttår settes et nytt skoleprosjekt i gang.

– Vi skal bygge Norges beste skole. Hver enkelt elev skal få en arena de kan mestre. Erfaringer viser at elever som lykkes på et praktisk område, blir mer motivert for teoretiske fag. Målet er bedre avgangsresultater og stoltere elever, legger Øygard ut, på sin intenst lavmælte måte.

En utvidet kulturskole blir sentral i det Øygard gjerne ser blir et av regjeringens forsøk med heldagsskole. Arne Brimi skal inn med lokal matkultur. Morten Krogvold, som har etablert et fotosenter i bygda, skal også med.

Livskvalitet

I den nye skolesatsingen finner vi igjen tenkningen bak utviklingsarbeidet: Vågås unike verdier og kvaliteter, og et høyt nivå på offentlige tjenester, gir økt livskvalitet. Det skal være et verdivalg å bosette seg i Vågå, og de som bor her, skal være stolte av bygda si.

– En god skole skal friste foreldre til å flytte hit og bli boende. Og den skal etter hvert gi en høyere utdannet befolkning i Vågå. Flere unge, kompetente folk vil tiltrekke seg nytt næringsliv.

Slik beskriver Øygard den positive spiralen de jobber med å skape.

Skolesatsingen illustrerer også betydningen av nettverksbygging.

– Et dataselskap i Los Angeles kan tenke seg å prøve ut et helt nytt søkesystem for elever i grunnskolen hos oss, forteller Øygard.

Han mener det må bli like naturlig å prøve ut ny teknologi i Vågå som i Oslo.

Kontakten er blitt etablert av lederen i IKT Norge, Per Morten Hoff, som for tiden er en av de mest aktive i nettverket Øygard har bygget opp av kompetente, kapitalsterke og mektige personer.

Nettverk gir resultater

Det begynte med at Per Ditlev-Simonsen presenterte Øygard for Stein Erik Hagen, som kjøpte et hyttetun av den tidligere Oslo-ordføreren i Vågå i 1999. Siden har Hagen lært ordføreren mye om nettverksbygging.

– Nettverket består av 30–40 personer som møtes her oppe én gang i året. De stiller opp gratis, men får en middag hos Arne Brimi på Vianvang, sier ordføreren.

Stein Erik Hagen var den første til å etablere nye arbeidsplasser, da han la en av ICAs regnskapsavdelinger med 30 ansatte hit.

– Mange i ICA var dønn imot å flytte fra Oslo til Vågå, men jeg er evig optimist, akkurat som Rune. Nå ser vi at satsingen har vært meget vellykket, sa Hagen til VG i 2007.

Tilgangen på kvalifisert og stabil arbeidskraft var god, sykefraværet i avdelingen ble redusert fra 11 til 1 prosent. Disse harde faktaenehar Rune Øygard og lokalt næringsliv brukt til å skaffe om lag 100 arbeidsplasser. I fjor etablerte Nav to nasjonale spesialenheter med 20 arbeidsplasser her.

– Enkelte ordførere var spesielt entusiastiske, sa Nav-direktør Tor Saglie under åpningen.

Allerede vinteren 2007 fikk «Nav-minister» Bjarne Håkon Hanssen høre hva Vågå ønsket, på hyttetur med ordføreren.

Jens` favoritt

Jens Stoltenberg har flere ganger løftet fram Vågå. Senest i årets valgkamp pekte statsministeren på Rune Øygard som sitt politiske forbilde.

De to er like gamle, men har ingen AUF-fortid sammen.

– Nei, jeg var Venstre-mann helt til utpå 90-tallet. Jeg ble kjent med Jens da jeg var generalsekretær i Norges Bygdeungdomslag og han var leder i AUF. Vi innledet et nokså utradisjonelt samarbeid som skapte en del bråk i Landbrukets Hus, minnes Øygard lattermildt.