Ole Kristian Rogndokken i Kommunerevisorforbundet er bekymret for kontinuiteten i kontrollutvalgene. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Ole Kristian Rogndokken i Kommunerevisorforbundet er bekymret for kontinuiteten i kontrollutvalgene. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Frykter svake kontrollutvalg

Altfor få tar gjenvalg til kontrollutvalget, mener Norges Kommunerevisorforbund.

Kontrollutvalgsmedlemmene som nå er ferdig med sin periode, har i hovedsak bare sittet i fire år. Bare én av tre har sittet lenger. Bare fire av ti ønsker gjenvalg, viser en undersøkelse Norges Kommunerevisorforbund (NKRF) har gjennomført blant medlemmer av de avtroppende kontrollutvalgene.

– Dette er urovekkende. Kontrollutvalgene har en svært viktig rolle, hvor kompetanse og erfaring er avgjørende for å forstå Kommune-Norge, sier daglig leder Ole Kristian Rogndokken i NKRF.

– Det er grunn til å være bekymret på vegne av landets kommuner. Vi har sett en rekke saker hvor kontrollutvalgene har spilt en viktig rolle i avdekking av uregelmessigheter i kommuner og kommunal virksomhet. Kompetente kontrollutvalg er helt avgjørende for at innbyggerne skal føle trygghet for at fellesskapets verdier blir ivaretatt i henhold til lover og vedtatt politikk, sier han.

Trenger opplæring

Undersøkelsen viser altså at det er dårlig kontinuitet i kontrollutvalgene. Med så stor utskiftingstakt, må medlemmene ha mye informasjon og opplæring.

– Det er avgjørende at både nye og gamle kontrollutvalgsmedlemmer raskt blir skolert etter de er valgt. Mange peker på at opplæring i regi av kontrollutvalgssekretariatene og revisor er mest nyttig. Kommunene må sørge for å sette av midler til denne type opplæring.

I undersøkelsen fremkommer det også at medlemmer av kontrollutvalgene i mange tilfeller får lavere godtgjørelse enn andre hovedutvalgsmedlemmer. NKRF mener dette kan være problematisk med tanke på rekrutteringen.

– Jeg tror ikke honorarets størrelse i seg selv vil avgjøre om en person vil stille til valg til kontrollutvalget. Men lavt honorar kan oppfattes som et uttrykk for hvor viktig kommunestyret mener kontrollutvalget er. Det kan påvirke viljen til å sitte i kontrollutvalget, mener Rogndokken.