Skatteinntektene til kommunene er nå drøyt 2 prosent lavere enn for ett år siden. Det er langt bedre enn regjeringen har antatt.
Skatteinntektene til kommunene er nå drøyt 2 prosent lavere enn for ett år siden. Det er langt bedre enn regjeringen har antatt.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fortsatt utsikt til stor skattegevinst

Sjansen for at skatteinntektene blir høyere enn budsjettert, økte i august, viser nye tall.

Statistisk sentralbyrå har lagt fram tall for skatteinntektene per august. Tallene viser at kommunene så langt i år har inntekter som er 2,3 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Årsaken er at regjeringen har redusert skatteinntektene for kommunene, til fordel for rammetilskudd. Men selv om skatteinntektene er lavere, er de likevel langt høyere enn det kommunene budsjetterte med for et knapt år siden.

Da anslo nemlig regjeringen at skatteinntektene ville falle med over 6 prosent. Skulle dagens nivå holde seg ut året, betyr det at kommunene får 4,5 milliarder kroner mer i skatteinntekter enn opprinnelig antatt – og 3,5 milliarder mer enn regjeringen anslo i mai i år.

Det gjenstår to store skattemåneder, og i sin analyse av tallene peker spesialrådgiver Børre Stolp i KS på at de store skattemånedene i september og november vil avgjøre hvordan dette ender.

Hvis skatteinntektene blir høyere enn ventet nasjonalt, er det godt nytt for alle kommuner – også de som ikke har den samme utviklingen lokalt. Skatteutjevningen bestemmes av det nasjonale skattenivået, og alle får mer når skattene samlet sett øker.

Ti kommuner har høyere inntekt

Beregningene fra KS viser at det til nå er ti kommuner som har høyere skatteinntekter etter utjevning enn i fjor:

Austevoll9,6 %
Suldal8,8 %
Kvinesdal7,1 %
Bremanger4,3 %
Frøya2,6 %
Skodje2,3 %
Odda2,2 %
Meløy2,2 %
Hemnes1,7 %
Nesset0,1 %

En ekstra milliard til fylkene?

Fylkeskommunene har så langt i år vekst i sine skatteinntekter på 5 prosent. Regjeringen har ikke endret forholdet mellom skatt og rammetilskudd for fylkene, slik de har gjort det kommunene. Opprinnelig antok regjeringen at skatteinntektene ville øke med o, 5 prosent til fylkeskommunene.

Skulle veksten så langt i år holde seg ut året, betyr det at fylkeskommunene får 1 milliard kroner mer i skatteinntekter enn de budsjetterte med – og 750 millioner kroner mer enn regjeringen antok før sommeren.

Det er særlig novembertallene som avgjør skatteåret, fordi det der både ligger inne restskattoppgjør og andre teknikaliteter som kan gi ganske store utslag.

Tallene for september, den nest siste store skattemåneden i år, blir lagt fram 20. oktober.