Fattigdomsgrensen defineres som å ha inntekt under halvparten av medianinntekten i regionen.
Fattigdomsgrensen defineres som å ha inntekt under halvparten av medianinntekten i regionen.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Færre fattige - her er hele lista

Antall fattige har gått ned med 12 prosent på ett år, viser grunnlagsmaterialet til statsbudsjettet. Her finner du oversikt over hvor mange fattige det er i din kommune.

I tallgrunnlaget for statsbudsjettet finnes en tabell som viser hvor mange fattige det finnes i Norge, fordelt på kommuner.

I årets budsjettutgave er «fattige» omdøpt til «personar m. låg inntekt». Antallet har gått ned med 12 prosent på ett år, fra 215.000 til 190.000, ifølge statistikken. Det betyr at 4 prosent av befolkningen er definert som fattig.

En delvis forklaring på nedgangen kan være en teknisk begrensning av hvem som teller med, men for øvrig er beregningsmetoden den samme som før. Fattigdomsgrensen defineres som å ha inntekt under halvparten av medianinntekten i regionen.

Tallene er fra 2009, men er utarbeidet av Statistisk sentralbyrå på oppdrag fra Kommunaldepartementet til bruk i beregningen av rammetilskuddet til kommunene for 2012. Tallene er en del av kriteriedataene for inntektssystemet, som blant annet blir offentliggjort i Grønt hefte i Statsbudsjettet.

Kraftig nedgang

Til sammen har andelen fattige økt i bare 65 kommuner, hvorav 34 er småkommuner der tilfeldigheter kan gi store utslag fra ett år til et annet.

I disse ti kommunene over 3.000 innbyggere har andelen fattige falt raskest fra 2008 til 2009:

Vaksdal-47 %
Ullensvang-46 %
Kvinesdal-42 %
Oppdal-41 %
Vikna-41 %
Bardu-39 %
Vinje-38 %
Åfjord-37 %
Askvoll-36 %
Årdal-36 %

Her øker andelen fattige raskest

Andelen fattige har økt mest i Rennesøy:

Eid7 %
Sørum7 %
Gjesdal7 %
Gol8 %
Klepp10 %
Vadsø10 %
Hol10 %
Meldal12 %
Overhalla18 %
Rennesøy23 %

Størst andel fattige i Oslo

Som tidligere er det klart størst andel fattige i Oslo. Mer enn hver fjerde fattige innbygger holder til i hovedstaden.

Dette er de ti kommunene med størst andel fattige innbyggere:

Oslo8,8 %
Drammen5,9 %
Asker5,7 %
Bærum5,3 %
Stokke5,1 %
Nesodden4,8 %
Nome4,8 %
Ås4,8 %
Moss4,8 %
Halden4,7 %

Fortsatt flest fattige i Høyre-kommuner

Sist fattigtallene ble presentert, ble det gjort et poeng av at det er flest fattige i Høyre-kommuner. Slik er det fortsatt. 5,4 prosent av innbyggerne i det som var Høyre-kommuner i 2009, var fattige. Holdes Oslo utenfor tallene, blir det langt jevnere fordeling mellom partiene. 3,8 prosent av innbyggerne i kommuner med Frp- og SV-ordfører var fattige. Om ordførerfarge har noen sammenheng med det å være fattig, bør man bosette seg i en kommune styrt av Kystpartiet, som bare har 2 prosent fattige innbyggere…

Her er Fattig-Norge

I kartet kan du klikke på hver enkelt kommune og få opplysninger hvor stor andel av befolkningen som er fattig. Fargene på kartet knytter seg til hvor stor andel av befolkningen som er fattig. Grønn farge: 2,5 prosent fattige eller mindre. Rød farge: 4 prosent fattige eller mer.