Fylkesmann i Hedmark, Sylvia Brustad, varsler ytterligere mulkt om ikke Ringsaker reduserer bruddene på tidsfristene. (Arkivfoto: Scanpix, NHD)
Fylkesmann i Hedmark, Sylvia Brustad, varsler ytterligere mulkt om ikke Ringsaker reduserer bruddene på tidsfristene. (Arkivfoto: Scanpix, NHD)
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bøtelagt for overskridelse av barnevernsfrister

For første gang har Fylkesmannen i Hedmark ilagt en kommune mulkt for å ha oversittet frister i barnevernssaker, og truer med flere om de ikke rydder opp raskt.

Fylkesmannen er bekymret for at omprioriteringene Ringsaker har gjort for å redusere ventetida for behandling av nye saker, har gått ut over ressursene til forebyggende tjenester for barn og unge i kommunen

Fylkesmannen fastslår at barn i Ringsaker kommune ikke har fått den hjelpen de trengte i rett tid, og at det har fått alvorlige følger for barna det har rammet. Mulkten er på 30.000 kroner, og kommunen må regne med at det kommer en til ettersom de ikke klarte å avslutte alle undersøkelsessaker fra 2010 eller tidligere før 30. juni i år. Fylkesmannen varsler også ytterligere mulkt om kommunen i rapporten for tredje kvartal i år har fristoversittelser av betydning. Kommunen har betalt boten, opplyser kommunalsjef Lars E. Hermansen til Kommunal Rapport.

Mer enn halvparten oversittes

Allerede i november 2009 mottok Ringsaker et brev fra Fylkesmannen, som uttrykte bekymring for tidsoversittelsene som kommunen kvartalsvis rapporterte inn. I andre kvartal 2009 hadde kommunen overskredet fristene for avvikling av meldinger og undersøkelser i 27,5 prosent av sakene. Dette steg til 32 prosent i neste kvartal, og i tredje kvartal i 2010 lå tallet på 54,5 prosent av sakene. I 2011 har dette sunket noe, og ved siste rapportering er det snakk om overskridelser i 46 prosent av sakene. Overskridelsene dreier seg i hovedsak om frister for undersøkelser.

Kan ikke ha vært uklart

Fylkesmannen konstaterer at det ikke kan ha vært uklart for Ringsaker kommune hva som må til for å fjerne fristoversittelsene, og sier at kapasiteten ikke er økt i samsvar med økningen i saker. Ressurssituasjonen er på et minimum, uten at det er tatt høyde for sykdom, variasjon i antall meldinger eller mulighet til å sette i gang flere forebyggende hjelpetiltak. Fylkesmannen er også bekymret for at omprioriteringene Ringsaker har gjort for å redusere ventetida for behandling av nye saker, har gått ut over ressursene til forebyggende tjenester for barn og unge i kommunen. 

I denne perioden klages barneverntjenesten inn i flere enkeltsaker der kommunen ikke klarer å gi barn hjelp i tide, og konsekvensene for barna ble alvorlige.

Sviktet barna

I januar 2010 mottok Fylkesmannen en klage fra barnets familie om at barnevernstjenesten ikke hadde gjennomført undersøkelser eller iverksatt tiltak etter en bekymringsmelding om seksuelle overgrep i hjemmet fra mai 2009. Ett år senere var undersøkelsene ennå ikke avsluttet av barnevernstjenesten. Først 15. juni 2010 ble undersøkelsene ferdige, og det er en overskridelse av fristen på ti måneder. Fylkesmannen konkluderte med at barnet ikke hadde fått nødvendig hjelp i rett tid, og krevde at kommunen iverksatte tiltak for sørge at rutinene ble fulgt.

I juni 2010 mottok Fylkesmannen en klage fra en advokat på vegne av en familie etter en bekymringsmelding om familievold, basert på utsagn fra ett av de rammede barna i juni 2009. Kapasitetsproblemer i kommunen førte til at undersøkelser først ble startet etter to måneder, og tiltak for å beskytte barna ikke ble iverksatt før i februar 2010. Fylkesmannen uttaler at barna ikke hadde fått nødvendig hjelp til rett tid, og advarte om ileggelse av mulkt.

I september 2010 fikk Fylkesmannen nok en bekymringsmelding, denne gangen fra fylkesnemda etter at de hadde fattet vedtak om omsorgsovertakelse. De var bekymret for kommunens håndtering av saken, som omfattet mange barn. Barna ble ikke plassert i fosterhjem tidligere av økonomiske forhold. Kommunen fikk kritikk for faglig mangelfullt skjønn, og Fylkesmannen ba om et møte med kommunen. Den siste saken, som til slutt førte til bøteleggigen av Ringsaker kommune, omhandlet en omsorgsovertakelse av en toåring, som på grunn av at barnevernstjenesten hadde brukt over et år på å fremme saken, hadde utviklet alvorlige tilknytningsvansker.