Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bærum: Det er vi som regulerer!

Kampen om boligutbyggingen på «Norges største indrefilet», Fornebu, spisser seg til. Onsdag vedtar Bærum kommunestyre Kommuneplan 2 for Fornebu-tomten.

Til tross fra kraftig press fra Oslo kommune og Staten, kommer ikke kommunestyret til å gå inn for større boligmasse enn det Bærum har ønsket hele tiden, nemlig 5.000 boliger. Oslo kommune la tirsdag likevel fram en plan for salg av tomter der de ønsker seg oppimot 2.000 boliger i tillegg.



- Overrasket

- Jeg er overrasket over at de gir signaler om at de skal få bygge mer - det får de nemlig ikke, sier ordfører Odd Reinsfelt (H) i Bærum kommune til NTB.


Oslo og Staten er én av de største grunneierne på Fornebu, mens Bærum er regulerende myndighet. Reinsfelt mener boligønsket fra Staten og Oslo bare er tuftet på økonomiske interesser og ikke tar hensyn til trafikk, miljø og trivsel på Fornebuområdet.


- Vår plan gir rom for alle forhold Fornebu skal reguleres for, sier Reinsfeldt. I tillegg til 5.000 boliger omfatter dette 15.000 arbeidsplasser. Hver bolig er i gjennomsnitt på 100 kvadratmeter med 150 kvadratmeter i tilliggende grøntareal.



Flere boliger

Statsbygg mener boligantallet er altfor lite, mens grøntarealet per bolig er for stort. Dette har også blitt signalisert fra regjeringshold.


- Området tåler minst 6.000 boliger og 20.000 arbeidsplasser, sier Statsbyggs plansjef for Fornebu, Rolf H. Jensen, til NTB.


- Vi må huske på at det er et betydelig boligpress i regionen. Men 6.000 boliger vil også kvalitativt være en god løsning, sier Jensen.


Et springende punkt for Staten er å sikre stort nok grunnlag for den planlagte spor-forbindelsen mellom Fornebu og Oslo. Bærum vil på sin side ikke være med på å sette i gang noen utbygging før en


slik bane er banket igjennom.


- Foreløpig er det ikke satt av fem flate øre til dette fra Stortinget, sier Reinsfelt.



Parkering

Reinsfeldt mener også at Statsbyggs parkeringsdekning for næringsarealene er altfor liten, men denne blir likevel foreslått for kommunestyret.


- Det vil lett føre til parkering i boligområder, men innsigelsesmyndighetene er samstemte på dette, så vi har valgt å bøye av, sier Bærum-ordføreren.


Jensen mener derimot at dette ikke vil være noe problem med kollektiv-banen i funksjon.


- Og vi må forholde oss til at den vedtatte kollektivforbindelsen kommer, sier Jensen.



Innsigelser

Statsbygg har innsigelsesmyndighet overfor Bærums Kommuneplan 2, og den vil de trolig benytte seg av hvis kommunen ikke følger deres ønsker om boliger og arbeidsplasser. Det vil si at planen


havner til avgjørelse på fylkesnivå. Hvis Bærum vinner igjennom, kan Stasbygg få saken avgjort i siste instans i regjeringen, som kan overprøve kommunen innen tre måneder.


- Regjeringen har signalisert at de ikke vil blande seg inn i vår reguleringsmyndighet. Noe annet ville dessuten være utenkelig, sier ordfører Reinsfelt.