Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidstilsynet: Helsesektoren vikarversting

Offentlige institusjoner skiller seg klart ut som det desiderte verstingen når det gjelder vikarenes arbeidsforhold, viser Arbeidstilsynet foreløpige gransking av vikarbransjen.

Mest alvorlig ser tilsynet på at det ved en rekke institusjoner innen helse- og omsorgssektoren – først og fremst sykehus og sykehjem – daglig blir begått systematiske brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Denne sektoren, hvor stat og kommune er de desidert mest dominerende aktørene, skiller seg klart ut som versting, sammenlignet med renholdsbransjen, hotell- og restaurantnæringen, verfts- og næringsmiddelindustrien, samt bygg- og anleggssektoren.

– Vi har akkurat fått inn dokumentasjon fra helseforetakene og mange av landets kommuner. Vi kan allerede nå si at det kommer inn mye jeg vil karakterisere som alvorlig, sier regiondirektør Ørnulf Hamrast i Arbeidstilsynet til NTB.

Han deltok tirsdag ettermiddag på et møte med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), vikarbyråene og representanter for arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. Bjurstrøm vil vite hva vikarbyråene gjør for å rydde opp i egen bransje i kjølvannet av Adecco-skandalen.

– Adecco var ekstrem

Ved flere sykehjem Adecco drev på oppdrag fra kommunene ble det i vinter avdekket omfattende og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven. Flere vikarer som jobbet for Adecco ved norske sykehjem ikke hadde tarifflønn, jobbet ulovlig lange vakter og fikk ikke overtidsbetalt.

Avsløringene førte til at Adecco ble tvunget til avvikle sin virksomhet innenfor sykehjemsdrift i Norge etter at Oslo, Oppegård og Klæbu sa opp sine avtaler med Adecco.

– Adecco-saken representerer nok det mest ekstreme i denne sammenhengen, men vi har også denne gangen sett tilfeller med ubetalt overtid. Det vi har funnet mest av er en systematisk praksis med doble vakter, hvor vikarer jobber opptil 14 timer i døgnet over langt tid, sier Hamrast.

Den endelige rapporten fra den omfattende tilsynsrunden blir neppe klar før til høsten.

Vil ta ansvar

Bjurstrøm erkjenner at staten og kommunene har en vesentlig del av ansvaret, og varsler strengere kontrollrutiner i arbeidsmiljømeldingen som skal legges fram etter sommeren. Blant annet skal Arbeidstilsynet få direkte kontrollmyndighet over det offentliges – spesielt kommunenes – innkjøp av vikartjenester, ifølge arbeidsministeren.

– Det som er bekymringsverdig er at kjøperne av vikartjenester ofte selv er årsaken til at vi er der vi er, fordi krever så billige tjenester at det legger sterkt press på prisene. Men det frikjenner ikke bemanningsselskapene som arbeidsgivere fra brudd på arbeidsmiljøloven. Det er uholdbart at de skylder på kommunene, sier Bjurstrøm.

Vikarbransjen arbeider nå med å etablere en frivillig godkjenningsordning. Problemet med en slik ordning, ifølge Bjurstrøm, er at den uansett ikke kommer til å gjelde for «veldig mange utenlandske selskaper» som ikke er medlemmer av NHO.

(©NTB)