Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Anmelder Trondheim for 26.100 lovbrudd i eldreomsorgen

Arbeidstilsynet anmelder Trondheim kommune for hele 26.100 brudd på arbeidsmiljøloven i fjor, melder NRK.

De angivelige lovbruddene har funnet sted innenfor helse- og omsorgssektoren i Ap-kommunen statsministeren selv framhever som utstillingsvindu. Så sent som for to dager siden var Jens Stoltenberg i Trondheim og holdt fram nettopp eldreomsorgen som spesielt imponerende.

Ap-lederen fastholder at han er stolt over Trondheim og framholder at det var nettopp Arbeiderpartiet lokalt som tok initiativet til avdekke uregelmessighetene og rydde opp i dem.

– Det var Rita Ottervik som tok tak i dette allerede i vinter og sørget for å få startet oppryddingen. Nå er det meste, om ikke alt, ryddet opp i i samarbeid med de ansattes organisasjoner, sa Stoltenberg på NRKs valgsending torsdag kveld.

For mye overtid

Samtlige av lovbruddene er knyttet til arbeidstids- og overtidsbestemmelsene i loven. Hoveddelen av dem (18.640 lovbrudd) har skjedd fordi ansatte har jobbet flere søndager enn arbeidsmiljøloven tillater, mens kommunen har brutt regelen om maksimalt 13 timers arbeidsdag 2.000 ganger. 2.659 brudd dreier seg om kortere uke-fritid enn det loven tillater, ifølge NRK.

Det er Arbeidstilsynet som har gått til politiet med forholdene etter å ha gått igjennom rapporten som ble laget i vinter etter granskningen av lovbruddene. Anmeldelsen er unntatt offentlighet. Kommunen er orientert om anmeldelsen og vedgår at det er snakk om svært alvorlige forhold som «ikke skal forekomme i Trondheim».

– Det har vært dårlige rutiner på enkelte sykehjem som gjør at slike grove lovbrudd som dette. Jeg er glad for at det blir avdekket slik at vi kan få ryddet opp i det, sier Waage, sier Geir Waage (Ap), kommunalråd i Trondheim.

– Bør gå stille i dørene

Etter Adecco-skandalen i vinter satte kommuner landet over i gang gransking, og Arbeidstilsynet begynte å føre tilsyn med sykehjemmene. Ifølge Stoltenberg var det slik også uregelmessighetene i Trondheim kom opp i dagen.

– Dette bør bety at jeg ikke får høre ordet Adecco fra Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg eller Liv Signe Navarsete i noen av partilederdebattene fremover. For når utstillingsvinduet deres er anmeldt for så mange lovbrudd innenfor akkurat samme område, da bør de gå stillere i dørene, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Akkurat det er Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, enig i. Anmeldelsen må være svært pinlig for Stoltenberg og Arbeiderpartiet, som har gått høyt på banen og trukket fra Adecco-saken som eksempel på hvordan det går med høyresidens arbeidslivs- og omsorgspolitikk.

– Jens Stoltenberg og flere Ap-topper forsøkte å score billige poenger etter avsløringene om Adeccos sykehjem i Oslo. Han krevde at byrådet i Oslo ryddet opp. Det gjorde de. Nå forventer jeg at Stoltenberg også er like krystallklar overfor sine egne, sier Jensen.

– Stoltenberg må kreve det samme av sine egne som han gjør overfor andre, sier hun.

(©NTB)