Ordfører Jan Helge Jensen har sendt oss et bilde tatt den eneste dagen med sol i sommer, ifølge ham selv. Foto: Privat
Ordfører Jan Helge Jensen har sendt oss et bilde tatt den eneste dagen med sol i sommer, ifølge ham selv. Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordføreren ut, dommeren inn

ORDFØRERENS FERIE: Fotballtrener, fotballdommer og ordfører Jan Helge Jensen (Kystpartiet) i Kvænangen i Troms bruker sommerferien til å forberede folkefest og fotballturnering.

– Du skal forberede deg til Badderuka og Verddeturneringen. Hva er det?

– Badderuka er en årlig happening hvor folk har en møteplass. Her kan folk som bor borte, møte kompisene sine igjen. Verddeturneringen er en større samisk-norsk happening. Det er en festplass med reindriftssamer, samer og nordmenn som går over flere dager, fra neste onsdag til og med søndag.

– Hva er ordførerens rolle ved disse begivenhetene?

– For det første er det jo en stor møteplass og fest hvor folketallet fordobles. Min rolle er at jeg deltar både formelt og uformelt. Og så dømmer jeg fotballkamper. Jeg er lidenskapelig elsker av fotball, jeg er sportsleder av A-laget i Burfjord, og jeg dømmer i tillegg under turneringen. Jeg deltar på de arenaene jeg kan!

– Du skal holde tale på feståpningen, hva vil du si til folket?

– Jeg snakker litt generelt om hvor viktig disse møteplassene er, og kanskje jeg kommer med en liten overraskelse. Det kan for eksempel være at jeg snakker litt om å skape litt bedre rammebetingelser for det frivillige arbeidet.

– Ellers, hvordan tilbringer ordføreren sommerdagene?

– Jeg reiser litt kortreist i Troms. Vi har hytte i Segelvik, ved havet, som jeg og familien (kone, tre barn og fire barnebarn, red.anm.) bruker så ofte vi kan. Det er veldig flott å komme fra alt og slappe av. Vi får familie og venner på besøk, og vi går litt på fjellet. Ellers blir det litt nødtørftig arbeid på hytta og fisking.

– Sommerens høydepunkt?

– Å være sammen med familien og bruke tiden sånn noenlunde slik jeg vil – selv om jeg er veldig glad i å være på jobb.

– Beste avkoplingsmedisin?

– Den beste avkoplingsmedisin er å komme seg unna det vanlige og gjøre ting som er annerledes, for eksempel være på hytta – uansett årstid.

– Hvor tilgjengelig er du i ferien?

– Jeg er omtrent like tilgjengelig som ellers. Får jeg en telefon, så tar jeg den. Vi ordførere er jo ombud for folk, så vi må stille opp. Vi må ta i et tak hvis folk ringer, det skulle bare mangle. Men alle vet at det er ferie, så det blir ikke mange henvendelser.

– Hva slags type henvendelser får du?

– Det kan være at gatelysene utenfor der folk bor ikke lyser lenger, eller større ting som at noen står i fare for å miste sykestueseng.

– Hvilken sommerlektyre vil du anbefale?

– De senere år har jeg lest veldig lite bøker. Jeg liker å lese historisk stoff, det kan være hva som helst. Jeg liker også å følge med på sport.

– Hvor aktiv er du på sosiale medier?

– Jeg er på Facebook under partiet mitt, Kystpartiet, men for det meste leser jeg hva andre skriver. Jeg er forsiktig med hva jeg skriver selv, for det bruker å bli debatt av det.

– Hvordan lader du opp til valgkampen?

– Jeg gjør en del forberedelser i ferien med program, og det er noen møter. Jeg skal drive to valgkamper; i fylket og i kommunen. Jeg står på 1. plass på fylkestingslista i Kystpartiet og prøver én gang til som ordførerkandidat. Dette er noe man må legge ydmykt i velgernes hender.

 – Hva tenker du om å forlate rådhuset i flere uker?

– Det er gode folk der som tjener kommunen på en god måte. Jeg har en god dialog med administrasjonen, og bruker å stikke innom og ta en kopp kaffe. Jeg bor jo bare 500 meter fra rådhuset.

– Er du redd for at setteordføreren skal misbruke makten og finne på kreative sprell i sommerferien?

– Hehe, nei. Vi har ikke tradisjon for at varaordføreren har fast kontor i sommerferien. Det er heller slik at vi snakker sammen på telefon.